Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vart försvann Ella Junnilas rekordform? Höjdhopparen berättade känslosamt om svåra sommaren efter kvalfiaskot: "Hade hoppen i mig"

Från 2021
Uppdaterad 05.08.2021 05:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ella Junnilas höjdkval blev en besvikelse - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I vintras var hon EM-medaljör och finländsk rekorddam. Men OS-sommaren har varit svår för Ella Junnila. "Mest grämer det faktum att jag hade hoppen i mig", säger hon efter dagens misslyckade höjdkval.

Hennes finländska rekord 196 var över kvalgränsen 195 i Tokyo. Men Ella Junnila var inte i toppform i dagens OS-höjdkval, och inte ens nära att ta sig vidare.

Hon hade inga problem på 182 och 186, men 190 blev för svårt.

– Mest grämer det faktum att jag hade hoppen i mig, men jag fick inte avstampet att ske på rätt ställe. Hoppen skedde antingen lite för nära eller för lite långt borta, snyftar Junnila i Yles intervju.

Hennes resultat var inte nära att ge en finalbiljett. 21 damer klarade 190, 14 kom över 193 – och lika många klarade 195, vilket betydde att kvalgränsen behövdes för en finalplats.

Nya tränaren: "Hoppen såg skarpa ut"

Vart försvann då den toppform som gav henne en bronsmedalj i inomhus-EM i vintras? 22-åringen vittnar om en motig vår.

– Vårens träning gick inte så bra som jag hade önskat mig, särskilt i teknikträningen fanns det stora brister.

Ella Junnila hoppar höjd.
Bildtext Junnilas tre försök på 190 såg rätt lika ut.
Bild: AFP / Lehtikuva

På tränarposten har det hänt saker under sommaren. Junnila har inte hunnit jobba med nya tränaren Tuomas Sallinen särskilt länge före Tokyo. Sallinen tog över efter Jouko Kilpi.

– Svårigheterna fanns främst i avstampens plats. Hoppen såg skarpa ut och skulle annars nog ha räckt till, säger nya tränaren om dagens insats.

– Sommarens träningsperiod gick bra, vilket syntes här också. Jag lyckades göra mycket bra hopp här på jättehårt underlag, men jämnheten saknades, tycker Junnila.

Nu blickar hon mot nästa år.

– Vi har lyckats vända på skutan under sommaren och det ger hopp inför nästa år, då det är både EM och VM. Förhoppningsvis får jag en lyckad träningsperiod utan ryggproblem eller annat, då blir det bra.

Diskussion om artikeln