Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sju förslag för att lugna och förbättra läget för unga i Jakobstad – diskussionen aktuell igen efter 40 barnskyddsanmälningar på en helg

Från 2021
Uppdaterad 05.08.2021 12:31.
Gammaldags torg anno 2016.
Bildtext Arkivbild från Jakobs dagar.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

De ungas situation i Jakobstad har aktualiserats igen efter att cirka 40 minderåriga under helgen på Jakobs Dagar påträffades berusade (eller innehade alkohol). Läget verkar långt vara detsamma som för två år sedan, då oroligheter under sommaren så småningom ledde till att en arbetsgrupp tillsattes för att se över läget.

Gruppen har slutfört sitt jobb och nästa steg är att förslagen diskuteras av fullmäktige. Gruppens ordförande, finska arbis rektor Päivi Rosnell, säger att gruppen är orolig för de unga och att något bör göras.

- Vi är bekymrade över situationen. Drogproblemet är stort i Jakobstad och allt yngre personer godkänner användning. Såväl barn som unga lider av ångest, skriver Rosnell i rapporten.

Gruppen föreslår bland annat att Jakobstad borde få ett ankarteam. Det är en grupp med representanter från polis, socialväsende, hälso- och och sjukvård samt ungdomstjänster. Gruppen ser gärna också en ungdomspolis eller en ungdomsambassadör som kunde röra sig bland och representera de unga.

- Unga 14-16-åringar har inte längre kontakt med sina föräldrar på samma sätt som yngre. Man tror att de klarar sig då de redan är ”stora”, men i verkligheten behöver de föräldrarnas uppmärksamhet precis som tidigare, skriver Rosnell vidare.

Ett förslag är också att en ny arbetsgrupp som fokuserar på förebyggande åtgärder ska tillsättas. Ett annat förslag går ut på att staden i en del allmänna utrymmen, till exempel i Idrottsgården, ska installera blått ljus på toaletterna så att man alltså inte kan injicera droger där.

Kristdemokrater aktiverar sig i frågan

Markus Karlsson (KD) i Jakobstad säger att han under årens lopp har skrivit 150 insändare om ungdomsproblemen i bland annat Jakobstad. I en insändare den här veckan önskar han att Kristdemokraternas motion i ärendet som lämnades in 2019 skulle tas på allvar.

Motionen skrevs av Kurt Hellstrand (KD) som efter den sommaren var orolig över att de unga mår allt sämre och att staden är otrygg. Han hyser fortfarande samma oro.

- Drogmissbruket går allt lägre ner i åldrarna och jag tror också vi har många unga som lider av ensamhet. Och ensamhet är kanske en orsak till depressioner. Så det är väl de här sakerna och i viss mån också det våldsbeteende som förekommer speciellt under större fester.

Politiker är förbannad över stadens misslyckanden

Markus Karlsson har för sin del i flera år talat för bland annat omfattande drogtester och gemensamma hemkomsttider för barnen.

- Allt utgår från våra ungdomar om vi tänker på framtiden. Om vi inte sköter de unga kommer hela samhället småningom att rasa ihop.

Redan 2004 föreslog Karlsson gemensamma hemkomsttider och han har talat sig varm för regelbundna drogtester för barn och unga i åldern 10 år och uppåt.

- Det blev ett himla ramaskri, galningen Karlsson. Jag blev helt nerskälld. Men kommunerna har inte lyckats sköta det här med droger och brännvin, i 20 år har man fullkomligt misslyckats.

Allt utgår från våra ungdomar om vi tänker på framtiden. Om vi inte sköter de unga kommer hela samhället småningom att rasa ihop.

― Markus Karlsson (KD)

Enligt Karlsson är samma problem ständigt i rubrikerna. Han säger att han är förbannad.

- Du får ursäkta men jag är det. Och det här samtalet leder inte heller till annat än att Karlsson är en galning. So what, jag kan gärna fortsätta vara en galning några år till. Men inte hjälper det heller.

Vad säger du till de som tänker, äh, han är bara en gammal gubbe som förfasar sig över ungdomen?

- De får säga vad de vill. De är föräldar som inte kan sköta sina barn. Det var ordning och reda på 30- och 40-talen. Du gick inte ut på stan innan du hade gått skriftskolan, som ett exempel. Man höll reda på. Och man hade respekt för föräldrarna.

Närmare titt på siffrorna lugnade socialchef

När det under ett par dagar kom kring 40 anmälningar om berusade minderåriga reagerade också Carita Blomström som är chef för familjeservicentralen. Men då hon tittade närmare på statistiken lugnades hon en aning.

- Det visade sig att i ganska många av fallen handlade det om 17-åringar och alltså inte riktigt barn, säger hon.

Dessutom var det inte bara unga från Jakobstad utan anmälningarna gäller också minderåriga från Larsmo, Pedersöre och Nykarleby.

Samtidigt blir barnskyddsanmälningarna fler. Hittills i år är anmälningarna 160 fler än i fjol och är nu uppe i över 700.

- De har ökat drastiskt men jag vet inte i dag exakt vad det beror på.

I statistiken ingår alla sorts fall, och Blomström kan inte säga att just droger eller alkohol ligger bakom ökningen.

- Det är alltid viktigt med förebyggande arbete och att hjälpa familjer och unga som behöver stöd. Men jag ser ingen jättestor ökning specifikt i Jakobstad.

Vill se bred diskussion och "säger nej för att jag älskar dig"

Ungas drogmissbruk, ensamhet och depression är saker som fortfarande oroar Kurt Hellstrand som hösten 2019 skrev den motion som gav upphov till arbetsgruppen. Hellstrand tycker att gruppens förslag är bra, och han hoppas på en riktigt bra diskussion när fullmäktige ska diskutera svaret på motionen. Det ska ske senast i december då fatalietiden för motionen går ut.

- Det blir en intressant diskussion och jag hoppas många ledamöter bekantar sig både med motionen och svaret så det blir en bra diskussion.

Hellstrand önskar också att det ordnas medborgarforum för att diskutera frågorna på bredare front. Han anser fortfarande också att tanken om gemensamma hemkomsttider är god.

- Det skulle vara en fördel. Precis som på Island där föräldrarna gick in för bestämda tider. Man säger nej till de ungas krav, att jag säger nej därför att jag älskar dig. Och just överenskommelsen föräldrar emellan gav resultat och en stor förändring. Inte på en gång men med tiden.

"En konservativ idé"

Elvira Nyrönen är ordförande i Jakobstads ungdomsfullmäktige.

Hur ser du på läget i Jakobstad idag, är det mycket droger, våld och oroligheter?

- Jag skulle såklart säga att det finns. Jag själv tror att det grundar sig mycket i psykisk ohälsa som man inte tagit i tu med.

Enligt Nyrönen borde man redan från lågstadiet uppmärksamma psykisk ohälsa och känsloreglering så man lär sig värdesätta sina känslor och sitt mående. Hon säger att man borde kunna hantera psykisk ohälsa och motgångar bättre istället för att ta till droger, som för många är en flykt.

Ung blond kvinna i svart jacka.
Bildtext Elvira Nyrönen tycker att man borde ta tag i psykisk ohälsa i ett tidigt skede.
Bild: Privat

Vad tycker du borde göras för att minska på oroligheterna?

- Jag tycker att det man haft på Jakobs dagar och på skolavslutningen med föräldrar på stan är en bra grej. Istället för att polisen rör sig och ungdomarna springer ifrån dem eftersom de är rädda för att bli fasttagna så har man några trygga punkter, föräldrar och bekanta som man mycket lättare kan söka hjälp av.

Ett förslag är att man skulle införa gemensamma hemkomsttider för barn och unga. Vad tycker du om det?

- Jag tycker det låter som en konservativ idé. Jag tror att flera som jobbar just med det här som vill ungdomars bästa och vill få kontroll på oroligheterna är av en annan generation och därför inte förstår ungdomarnas perspektiv. Därför är jag glad att vi från ungdomsfullmäktige får höras inom projektet.

Hur tror du ungdomarna skulle reagera på gemensamma hemkomsttider?

- Om jag är riktigt ärlig tror jag inte man skulle följa dem. Speciellt de som har bil eller moped så de kan ju röra sig vart de vill och det är svårt att på så vis få kontroll över det och jag tror inte det skulle fixa något, säger Nyrönen.

Diskussion om artikeln