Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Kulturbranschen trött på osäkerheten och kräver snabba coronabeslut – och fyra andra nyheter att ha koll på

Kulttuurialan mielenilmaus Eduskuntatalon ja Oodin välissä.
Bildtext Kulturbranschen demonstrerade mot restriktionerna i början av juni. I dag samlas regeringen för att diskutera coronaläget och eventuella uppdaterade restriktioner.

God morgon! Här får du fem färska nyheter att läsa den här torsdagsmorgonen.

Marin: 12–15-åringar kan få coronavaccin i höst

Redan i höst kan det bli möjligt för barn i 12–15-årsåldern att få vaccin mot coronaviruset, sa statsminister Sanna Marin i Yle Uutisets nyhetssändning på onsdagskvällen.

Frågan om vaccineringar av allt yngre barn kommer att behandlas i statsrådet i dag, då regeringen samlas på Ständerhuset i Helsingfors efter en paus på flera veckor.

Pääministeri Marin kävelee valkoisessa mekossa käytävällä. Takana kaksi ihmistä kävelee ministerin perässä.
Bildtext Statsminister Sanna Marin gästade Yle Uutiset och A-Studio på onsdagskvällen.

Regeringen diskuterar även en uppdatering av den så kallade hybridstrategin, och frågan om ett coronapass för vaccinerade.

I dag håller också Institutet för hälsa och välfärd en presskonferens om coronaläget för första gången på flera veckor.

Marin sa i Yleprogrammet A-Studio på onsdagskvällen att målet är att samhället inte ska behöva stängas ner på samma sätt i höst som under våren.

Kulturbranschen kräver förändring: "Helt ohållbart att fortsätta så här"

Inom kulturbranschen väntar man med spänning på hur höstens coronarestriktioner utformar sig.

Joachim Thibblin, chef för Svenska Teatern, och Gita Kadambi, Nationaloperans generaldirektör, flaggar båda för ett så kallat coronapass för att underlätta för kultur- och evenemangsbranschen.

Joachim Thibblin står lutad mot en staty i Esplanadparken i Helsingfors.
Bildtext Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin är en av många i kulturbranschen som efterlyser uppdaterade coronaregler.

Dessutom vill man slopa tvåmetersregeln för mer flexibilitet.

– Det är fullständigt ohållbart och orättvist att du får flyga, sitta på tåg och gå på krog, men att du inte får sätta dig civiliserat och försiktigt i en teatersalong och se en föreställning, säger Thibblin.

Vind i seglen för Samlingspartiet

Samlingspartiet fortsätter gå framåt, visar Yles partimätning.

Samlingspartiet stärkte i juli sin ställning som landets största parti och får ett stöd på 20,5 procent. Partiet var största parti också i kommunalvalet i juni.

Socialdemokraterna är näst störst med 19 procent och Sannfinländarna trea med 17,9 procent.

Petteri Orpo, pj kokoomus turussa kuvattuna
Bildtext Petteri Orpos Samlingspartiet har vind i seglen.

Sannfinländarna väljer ny partiordförande på sin partikongress om några veckor, vilket kan leda till uppsving för partiet.

Under den senaste tiden har ordförandekamp ändå inte garanterat ett positivt resultat i partimätningarna, säger forskningsdirektör Tuomo Turja vid Taloustutkimus.

Kognitiv beteendeterapi över internet effektiv mot depression, visar stor studie

Kognitiv beteendeterapi över internet fungerar lika bra mot depression som traditionell kognitiv beteendeterapi, visar en stor internationell undersökning.

Det här kan innebära förkortade vårdköer för patienter som drabbats av bland annat ångest och andra problem, säger Cecilia Björkelund, seniorprofessor i allmänmedicin vid Göteborgs universitet.

flicka framför datorskärm
Bildtext Kognitiv beteendeterapi via nätet fungerar bland annat vid depression, visar en stor internationell studie.

Psykoterapeut Petra Berg ser många möjligheter med kognitiv beteendeterapi via nätet, men konstaterar att nätbehandling inte passar alla terapiformer. Ansvaret på patienten är stort.

– I kognitiv beteendeterapi så ska man ha en egen motor för att faktiskt vilja jobba med sig själv utöver de tider som man har bokade med sin behandlare, säger Berg.

OS i Tokyo: Junnila ute, finländska damer i elden under morgonen

Det blev ingen final i höjdhopp för Ella Junnila. Hon hoppade 186 centimeter men rev tre gånger på 190 och fick därmed inte en plats bland de 12 bästa.

Ella Junnila hoppar höjd.
Bildtext 186 var inte tillräckligt för en plats i finalen bland de 12 bästa för Ella Junnila.

En besviken Junnila sa till Yle att hon i dag inte fick avstampet att ske på rätt plats.

Sjukamparen Maria Huntington är 13:e efter fem grenar, nästan 400 poäng bakom ledande Anouk Wetter från Nederländerna.

Just nu är också golfarna Matilda Castren och Sanna Nuutinen i elden.

Mira Potkonen möter Brasiliens Beatriz Ferreira i semifinal i boxning klockan 8.15. Oberoende av hur matchen slutar får Potkonen en medalj - om hon förlorar dagens match blir det brons, om hon vinner går hon till final och får boxas om ett OS-guld.

Här kan du följa med händelserna i OS i realtid!

Vädret

I landets södra och mellersta delar är det mest klart till halvklart, men lokalt förekommer enstaka regnskurar. Landets norra del får växlande molnighet och mest uppehåll. Dagens högsta temperatur är 16 till 22 grader och nattens lägsta temperatur 4 till 10 grader. I väst förekommer på låglänta områden nattfrost lokalt.