Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undervisningsministeriet och THL rekommenderar: Närundervisning när skolåret kör igång

Från 2021
Uppdaterad 05.08.2021 13:58.
griffeltavla
Bildtext Det är i första hand närundervisning som gäller i grundskolor och på andra stadiet i höst, enligt Undervisnings- och kulturministeriets rekommendation.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

Undervisningen i grundskolorna och på andra stadiet ordnas i första hand som närundervisning när läsåret kör igång. Undervisnings- och kulturministeriet har i samråd med Institutet för hälsa och välfärd uppdaterat sina rekommendationer om ordnandet av småbarnspedagogik, grundläggande utbildning, utbildning på andra stadiet och högskoleutbildning.

Samma försiktighetsåtgärder gäller som tidigare: god hygien och luftkonditionering, undvik onödiga närkontakter och försök ordna undervisningen i så stora utrymmen som möjligt.

Barn och unga som uppvisar symtom på coronavirusinfektion ska stanna hemma från skolor och daghem.

Trots att grundskolorna inleder läsåret med närundervisning är det möjligt att övergå till distansundervisning eller andra arrangemang med stöd av lagen för smittsamma sjukdomar, ifall läget så kräver.

Beslutet om distansundervisning eller andra avvikande arrangemang fattas lokalt av utbildningsanordnaren, i samförstånd med lokala smittskyddsmyndigheter.

Man kan i sådana fall till exempel fatta beslut om att växla mellan närundervisning och distansundervisning.

Det är ändå inte meningen att distansundervisning ska användas mer än absolut nödvändigt och man ska inte övergå till distansundervisning eller avvikande arrangemang enbart för säkerhets skull, skriver ministeriet i ett pressmeddelande.

Närundervisning också för andra stadiet och högskolor

Också andra stadiets utbildning ordnas i första hand som närundervisning.

Eleverna ska ha möjlighet att tvätta händerna, städandet av ytor och utrymmen ska effektiveras och undervisningen ordnas i tillräckligt stora utrymmen.

Högskolorna bestämmer själv om hur undervisningen ordnas.

Enligt uppgifter till Undervisnings- och kulturministeriet kommer majoriteten av högskolorna att öka närundervisningen i höst igen, vilket ministeriet understöder.

Undervissningsstyrelsen erbjuder stöd

Undervisningsstyrelsen höll idag en presskonferens inför skolstarten.

Gällande coronaläget sa styrelsen att de utformat stödmaterial för skolorna, som är anpassade efter olika smittolägen.

Anvisningarna i stödmaterialet baserar sig i stort på de rekommendationer som Instituet för hälsa och välfärd och Undervisningsministeriet utfärdat.

Artikeln uppdaterades klockan 13.56 med det sista stycket om Utbildningsstyrelsen.