Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordstarkt andra kvartal för Aktia

Från 2021
Skylt där det står Aktia.
Bildtext Aktias goda resultat förklaras delvis av de starka provisionsintäkterna från den nya kapitalförvaltningsverksamheten som förvärvats genom Taaleriaffären.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Aktias jämförbara rörelseresultat under årets andra kvartal uppgick till 26 miljoner euro, vilket uppges vara det bästa resultatet i bolagets historia.

Under samma period i fjol låg Aktias jämförbara rörelseresultat på 16,5 miljoner.

I ett pressmeddelande skriver Aktia att den positiva utvecklingen främst beror på ökningen av räntenettot och på de starka provisionsintäkterna från den nya kapitalförvaltningsverksamheten som förvärvats genom Taaleriaffären.

Också livförsäkringsverksamheten uppges ha gjort ett mycket gott resultat.

I våras köpte Aktia finansgruppen Taaleris kapitalförvaltningsverksamhet och blev distributör av Taaleris alternativa placeringsprodukter i Finland. 

I och med affären uppger Aktia att det är svårt att jämföra bolagets provisionsintäkter och kostnader med motsvarande period i fjol. Affärsverksamhetens jämförbara kostnader ökade i förhållande till både jämförelseperioden och det första kvartalet.

Aktia håller fast vid bedömningen att bolagets jämförbara rörelseresultat för 2021 förväntas vara betydligt högre än under 2020.