Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Medaljhoppet lever för båda golfdamerna – Sanna Nuutinen inledde i flowtillstånd: "Ger mig själv skolvitsordet nio"

Från 2021
Uppdaterad 05.08.2021 14:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det var främst Matilda Castren som pekades ut som ett finländskt medaljhopp i OS-damgolfen. Efter två rundor kan hon fortfarande drömma medalj – och det kan även Sanna Nuutinen, som också hon ligger fem slag bakom medalj. Frågan är ändå om den sista rundan infaller i morgon eller på lördag.

När Finland vaknade till OS-torsdagen var det Sanna Nuutinen som var morgonens blåvita utropstecken.

Doldisen hade fått nöja sig med att vara i skuggan av Castren inför spelen, men bevisade verkligen sin skicklighet under framnian av dagens runda. Nuutinen hörde stundtals till fältets hetaste spelare och hade efter elva hål rest sig från –1 till –7, som förde henne in till topp-7.

– Det kändes som att man fick kontroll på spelet och man var i ett slags flowtillstånd. Det blev en del birdien och jag träffade bollen bra, säger Nuutinen till Yle

Dagens höjdpunkt? En eagle på det sjätte hålet.

Programmet är inte längre tillgängligt

Men Nuutinens resultatrad blev till slut en salig blandning av högt och lågt. På bakre nio blev det förutom en birdie också tre stycken bogeyn.

– Det var inget som egentligen ändrades, men jag svingade bollen riktigt uselt ett par gånger och det är tyvärr sånt som händer i den här grenen ibland. Särskilt i den här hettan är det viktigt att behålla fokus i alla fem timmar.

Resultatet fyra under par betyder att Nuutinen delar på elfteplatsen med hela tolv andra damer. Trion som delar på silverplatsen – danskarna Emily Kristine Pedersen och Nanna Koerstz Madsen, samt indiskan Aditi Ashok – ligger fem slag före.

– Man ska nog ha minst tre under par efter dagens spel för att ha medaljchans, funderade Yle Sportens expertkommentator Nina Katajainen i direktsändning.

– Jag ger mig nog skolvitsordet nio, jag lyckades hålla huvudet kallt och tanka tillräckligt. Sällan spelar man en golfrunda utan dåliga stunder, det gäller bara att kämpa sig igenom då det är motigt.

Också Castren med i medaljracet

Då Nuutinen avklarat OS-golfen på 70 och 68 slag hittills är Matilda Castrens saldo det omvända. Båda finländarna ligger alltså på elfte plats efter två dagar.

– En ganska frustrerande dag. Det blev en hel del misstag på ställen där det inte borde få ske såna. Det blev för många bogeyn, men som tur kom någon birdien på baknian, summerar Castren fundersamt.

Årets stora golfkomet inledde svajigt med bogey på både andra och tredje hålet. Flera birdien under rundans andra halva blev räddningen.

– Slagen var bättre än i går, men missarna jag gjorde var värre. I går tog jag mig ändå nära green, men i dag slog jag kanske lite väl aggressivt då slagen kändes bra, vilket ledde til misstag. Slagen kändes bättre än igår, men resultatet var ju sämre.

Matilda Castren fokuserar på green.
Bildtext Matilda Castren hade gärna varit lite närmare medaljplacering.
Bild: Lehtikuva

– Jag skulle ha hoppats att vara lite närmare täten, särskilt då risken är att det bara blir tre varv. Därför försökte man trycka på för birdien i dag, vilket kanske skapade lite ytterligare press.

Ja, det finns alltså en uppenbar risk att damerna gör sin sista runda i morgon. På lördagen drar nämligen en ny tropisk storm över Tokyo och det tilltänkta golfklimaxet kan vara i fara.

– Hoppas att vi kan spela fyra rundor, det borde man kunna göra i ett OS. Men man kan inte göra nåt åt vädret förstås, filosoferar Castren.

Tävlingens ledare förtjänar också ett omnämnande. Nelly Korda gjorde nämligen en fullständigt fenomenal runda i dag.

Amerikanskan gjorde en dubbelbogey på sista hålet, men har ändå ett försprång på fyra slag med sitt –13.

Diskussion om artikeln