Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Varmt och torrt väder i juli ledde till lågt vattenstånd, fiskdöd och algförekomster

Från 2021
Bro över Perho å.
Bildtext NTM-centralen har fått anmälningar om luktproblem bland annat från området kring Perho å. (Arkivbild)
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Vattenståndet i de österbottniska vattendragen var lågt i juli. Vattentemperaturerna var också ovanligt höga. Det meddelar NTM-centralen.

Det varma vädret och bristen på regn gjorde att vattenståndet sjönk i de österbottniska vattendragen under juli månad. Det meddelade Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten på torsdagen.

I Alajärvi var vattenståndet det lägsta som har uppmätts vid den här tiden på sommaren under de 40 år som man har gjort mätningar. Flödet var mycket svagare än normalt bland annat i Närpes å och i Skatila i Kyro älv.

Enligt NTM-centralen har de senaste fyra somrarna varit exceptionellt torra. Sommaren 2018 var vattenståndet i flera sjöar ännu lägre än nu.

Höga ytvattentemperaturer

Värmeböljan i juli gjorde också att vattentemperaturerna var högre än normalt. I juli var ytvattentemperaturerna för det mesta över 20 grader och tidvis var temperaturerna uppemot 25 grader. Det här har lett till ökad förekomst av alger, fiskdöd och luktproblem.

Cyanobakterier, eller blågröna alger, observerades både i insjöarna och längs kusten. Algförekomsten minskade mot slutet av juli tack vare det ostadiga vädret och lägre ytvattentemperaturer.

NTM-centralen har fått in anmälningar om fiskdöd i Haapajärvi och Lappajärvi. Luktproblem har rapporterats bland annat i området kring Perho å.

Enligt NTM-centralen har grundvattennivåerna hållits nära normal nivå trots värmeböljan. Det här beror på att nivåerna var högre än normalt under försommaren.

Diskussion om artikeln