Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Teatrarna i Vasa står över Konstens Natt: "Vi kan inte vänta på Regionförvaltningsverkets beslut"

Uppdaterad 05.08.2021 17:25.
Teatersalong där varannan sits är bortplockad på grund av coronaepidemin.
Bildtext Teatrarna i Vasa deltar inte i Konstens Natt i år. (Arkivbild)

Wasa Teater och Vasa stadsteater meddelade på torsdagen att de inte kommer att delta i Konstens Natt i år. Orsaken är att Regionförvaltningsverkets beslut om begränsningar dröjer.

Wasa Teater och Vasa stadsteater kommer inte att delta i Konstens Natt i år. Det meddelade teatercheferna i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Vi kan inte vänta på Regionförvaltningsverkets beslut som är utlovat till nästa vecka. Vi måste ha framförhållning för att kunna planera vår verksamhet, skriver Wasa Teaters teaterchef Ann-Luise Bertell i meddelandet.

Tar en timme i taget

Vasa stads kulturplanerare Leena Nyqvist säger att hon har förståelse för teatrarnas beslut. Ingen vet vad som gäller nästa vecka, det är bara att anpassa sig till de nya restriktionerna.

- Teatrarna måste ta de beslut som är bra för dem, säger Nyqvist.

Nyqvist säger att man beaktat coronapandemin när man planerat Konstens natt. Det är två meters avstånd, handdesinficering och reducerat besökarantal i dramasalen och kulturhuset som gäller.

Du är inte rädd för att ni måste ställa in?

- Inte enligt den information vi har nu. Alla programpunkter som sker utomhus går åtminstone att arrangera, vi måste bara se till att besökarna håller avstånd, säger Nyqvist.

Nyqvist säger att hon just nu tar en timme i taget.

- Om vi måste annullera så måste vi, att oroa sig hjälper inte. Det är den här verkligheten vi har tvingats anpassa oss till, säger Nyqvist.

Beslut med kort varsel omöjliggör planeringen

Vasa stadsteaters teaterchef Seppo Välinen är missnöjd med hur kultursektorn behandlats under pandemin. I pressmeddelandet konstateras att Regionförvaltningsverket under förra spelåret fattade 14 beslut om sammankomstbegränsningar med en till fem dagars varsel.

Enligt teatercheferna omöjliggör det här teatrarnas långsiktiga planering.

- Vi hoppas nu verkligen att teatrarna kan behandlas likvärdigt med övriga branscher och att vi kunde återgå till mera normala verksamhetsformer, säger Välinen.

Nya begränsningar strax innan Konstens natt

Regionförvaltningsverket meddelade på onsdagen att man fattar beslut om nya begränsningar i Österbotten nästa vecka. Konstens natt ordnas torsdagen den 12 augusti och det kan alltså betyda att nya restriktioner tas i bruk strax innan evenemanget.

Yle Österbotten frågade direktör Leena Laajala på Regionförvaltningsverket varför beslutet om restriktioner dröjer.

Laajala säger att Regionförvaltningsverket behandlade ärendet på onsdag förmiddag, strax efter sjukvårdsdistriktets beslut om att gå över till accelerationsfasen.

- Vi kom då fram till att vi behöver ett skriftligt utlåtande från sjukvårdsdistriktet innan vi kan fatta beslut i ärendet, säger Laajala.

Först efter att Regionförvaltningsverket fått det skriftliga utlåtandet kan de börja förbereda beslut om begränsningar enligt lagen om smittsamma sjukdomar.

Förstår du teatrarnas frustration?

- Jag förstår dem väl, men regionförvaltningsverkets beslut bör förberedas grundligt och nödvändiga utredningar måste skaffas innan beslut fattas, säger Laajala.

Leena Nyqvist säger att det naturligtvis skulle ha varit bra att få ett beslut i god tid innan Konstens natt.

- Nu kan det bli så att vi gjort onödigt arbete hela sommaren. Men å andra sidan skyller jag inte på någon, jämt är det någon som hamnar i kläm oberoende när besluten tas, säger Nyqvist.

Artikeln uppdaterad med kommentar från Regionförvaltningsverket 5.8 klockan 15.48.