Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rekordtidig och rekorddålig skörd i Östnyland – odlingsrådgivare: "Det blir ett uselt skördeår"

Från 2021
Skördetröska i arbete
Bildtext Skörden sommaren 2021 blir katastrof. En del jordbrukare kommer till och med att lämna vissa åkerskiften otröskade.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Den regnfattiga sommarens torka och hetta har fått åkrarna i Östnyland att brådmogna och fälten lyser gula. Skördetröskor syns redan i arbete, men det finns också de jordbrukare som kommer att lämna åtminstone en del åkrar otröskade.

Den tidiga skörden kan jordbrukarna tacka det exceptionella sommarvädret för.

– Normalt inleds tröskningen av höstgrödorna i augusti men i år har många kommit igång redan i slutet av juli, vilket är tidigare än normalt, säger jordbrukaren och växtodlingsrådgivaren vid Nylands Svenska Lantbrukssällskap Jörgen Bergman.

Det är torkan och värmen som har resulterat i att grödorna har brådmognat. Den normala växtperioden är mellan tre och en halv och fyra månader, men i år har det gått snabbare.

Det syns redan från vägen. Man behöver inte ens gå ut på åkern för att konstatera att det blir ett dåligt år.

― Jörgen Bergman

Att det skulle bli en tidig skörd var det svårt att förutse i och med att det regnade ymnigt i maj. Efter det kom hettan och en väderlek utan regn.

Många jordbrukare förutser ett dåligt skördeår.

– Det blir ett uselt skördeår. Bättre har höstgrödorna klarat sig. De har kunnat dra nytta av det myckna regnet i våras, men för vårsädens del blir det nog ett katastrofår för de flesta. Visserligen kan slutresultatet variera på grund av jordmån, men överlag är det ett dåligt år, säger Bergman.

odling
Bildtext Säden når på många håll bara upp till knähöjd.
Bild: Nathalie Lindvall

Är det en bra eller dålig sak att tröskningen kommit igång så tidigt?

– Förstås önskar man alltid att det ska bli en tidig skörd, för ju längre det går mot höst, desto mera ostadigt blir vädret. Å andra sidan vet jag, att när man tröskar tidigt blir det ofta en både kvantitativt och kvalitativt dålig skörd. Sädeskärnorna blir små och lätta, säger Bergman.

Vissa åkerskiften kommer jordbrukarna inte ens att kunna tröska eftersom skörden är så dålig.

– Det syns redan från vägen. Man behöver inte ens gå ut på åkern för att konstatera att det blir ett dåligt år. Många jordbrukare kommer att lämna otröskat eftersom det bara skulle innebära mera kostnader, säger Bergman. 

Det varma vädret har berört hela landet, men Bergman erfar att kustområdena är hårdast drabbade.

– I Österbotten har de mera mullrika jordar och där har man också fått mera nederbörd än i södra Finland, men ingenstans tror jag att man i år kommer att vara riktigt nöjd med den kvantitet som kommer att bli slutresultatet av årets skörd, säger jordbrukaren Jörgen Bergman.