Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Sannfinländarna lär fortsätta på sin fräna linje också efter ordförandevalet

Från 2021
Sannfinländarnas partidebatt

Stora förändringar är inte att vänta i Sannfinländarnas politik efter partiordförandevalet, skriver Svenska Yles reporter Anders Karlsson. Kandidaterna möttes på torsdag eftermiddag i en debatt där ämnena kretsade kring ekonomi, EU, utrikespolitik och värdefrågor.

Riksdagsledamoten Sakari Puisto och partiets vice ordförande Riikka Purra ses som förhandsfavoriter. De hade mer slipade svar och undvek ibland att svara entydigt, som då Purra inte direkt svarade på frågan om hon tycker att Finland borde lämna EU, euron och Schengenområdet.

Puisto sa att Finland kan stanna i EU, förutsatt att det inte blir fler återhämtningsfonder.

Ekonomen Kristiina Ilmarinen och fullmäktigeledamoten Ossi Tiihonen är utmanare.

Ilmarinen vill medföra ekonomiskt kunnande, medan Tiihonen kan tänkas figurera mer i rubrikerna under kampanjen. Under debatten profilerade han sig genom att uttrycka misstro mot coronavaccinationssystemet och hanteringen av pandemin.

Kandidaterna vill regera med borgerliga partier

Kandidaterna fick berätta vilka partier de skulle vilja samarbeta med i en möjlig regering efter riksdagsvalet 2023. Svaren ger en bild av vartåt det lutar.

Kristiina Ilmarinen skulle bara ha med Sannfinländarna och Samlingspartiet. Det är enligt henne i alla fall målsättningen.

Ossi Tiihonen skulle inte utesluta någon ur förhandlingarna.

Sakari Puisto skulle hålla dörren öppen för Samlingspartiet, Centern och Socialdemokraterna, men utgå från det borgerliga alternativet.

Purra sa att det är på tok för tidigt att spekulera. SDP skulle för henne vara en möjlighet bara om partiet ändrar sin linje.

Sannfinländarnas partidebatt
Bildtext Kristiina Ilmarinen, Sakari Puisto, Riikka Purra och Ossi Tiihonen under debatten på torsdag.
Bild: Lehtikuva

Halla-aho rött skynke, hur är det nu?

En stor fråga är förstås hur de andra partierna ser Sannfinländarna efter ordförandebytet.

Jussi Halla-aho har varit ett rött skynke för många. Moderpartiet tvingades lämna regeringen Sipilä då Halla-aho valdes till ordförande. Värdefrågorna nämndes som en orsak.

I torsdagens värdedebatt förespråkade ingen av kandidaterna ändringar i abortlagstiftningen. Ingen ville heller göra ändringar i lagstiftningen om könsneutrala äktenskap.

Kandidaterna motsatte sig unisont obligatorisk svenskundervisning i finska skolor.

Frågan om huruvida en person borde få korrigera sitt juridiska kön genom att meddela om det var svårare. Purra sa till exempel att hon inte vill att man bara ska kunna meddela om saken.

Invandringen spelade inte en så stor roll under debatten, men partiets linje väntas åtminstone inte ändra åt det mer liberala hållet.

Fler kandidater kan ännu dyka upp

Det är av tradition svårt att förutspå vad som sker på Sannfinländarnas partikongress.

Jussi Halla-aho valdes med stor majoritet till ordförande istället för den dåvarande partielitens favorit Sampo Terho.

Det är svårt att hitta skillnader mellan Puisto och Purra. Båda är riksdagsledamöter och har varit med i partiets programarbete.

Det är möjligt att fler kandidater dyker upp då det enligt partiets regler är möjligt att anmäla sig ännu på mötesplatsen, förutsatt att kandidaturen då får stöd.

Sannfinländarna väljer partiordförande på partikongressen i Seinäjoki den 14-15 augusti. Förutom de som deltog i torsdagens debatt kandiderar också Urpo Vähäranta.