Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen coronasmitta på pälsfarmerna i Finland: "Snabba och hårda åtgärder har gjort att vi hållit nollan"

Från 2021
Nainen
Bildtext Veterinär Johanna Korpela säger att det ligger ett stort arbete bakom de goda testresultaten på farmerna. Nu hoppas man kunna vaccinera avelsdjuren efter pälsningen.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Ingen coronasmitta har hittats på de finländska pälsfarmerna, det visar över 5000 tagna prover. Veterinär Johanna Korpela på Finlands pälsdjursuppfödares förbund, FIFUR, säger att farmarna varit mycket försiktiga.

Det är inte en slump att de finländska farmerna klarat att hålla nollan säger veterinär Johanna Korpela. Det ligger hårt arbete bakom det goda resultatet.

- Farmarna varit väldigt noggranna med säkerheten på farmerna. De vet vad som står på spel, säger Korpela.

Korpela berättar att pälsdjursuppfödarna inte besöker sina egna farm om de riskerar ha utsatts för exponering eller har de minsta symptom som kan tyda på corona.

- I det dagliga arbetet använder farmarna ansiktsmask och iakttar en hög hygiennivå, säger Korpela.

Noggranna med testning och karantäner

De uppfödare som tagit in arbetskraft från utlandet har hållit hårt på karantäner och coronatestning säger Korpela. Många uppfödare har valt att inte alls ta in utomstående arbetskraft.

- För dem har det naturligtvis inneburit mycket extrajobb och att använda ansiktsmask i sommarhettan har varit tungt för alla farmare, säger Korpela.

Coronatestningen ligger också på farmarnas ansvar och medför extra arbete.

Avlägsna farmer och snabba åtgärder

Johanna Korpela säger att läget i Finland är bättre än i många andra länder i och med att de är avsides belägna. I Danmark har man ofta farmer på bakgården.

Farmarna tog också snabbt till åtgärder för att hålla smittan ute.

- Vi informerar väldigt aktivt varje vecka och det finns tydliga instruktioner för hur man utför alla arbetsskeden. Och uppfödarna följer våra råd. Allt tack till farmarna, det är de som gjort det stora arbetet, säger Korpela.

Ännu verkar det inte finnas någon ljusning i siktet för pälsodlarna. Nu sprids deltaviruset som är mera smittsamt än det ursprungliga viruset och det finns all orsak att fortsätta vara försiktig.

- Vi ser på framtiden med tillförsikt, men vi vet faktiskt inte hur deltavarianten fungerar på mink. I och med att viruset är mera smittsamt är också risken att farmarna blir smittade är större än tidigare, säger Korpela.

Veterinär Johanna Korpela och pälsfarmare Tobias Andersson studerar en surfplatta.
Bildtext Arkivbild. Johanna Korpela säger att även den som är vaccinerad kan bära med sig coronaviruset. Därför fortsätter farmarna vara försiktiga.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Vaccinering betyder inte faran över

Att allt fler finländare nu är vaccinerade innebär inte heller att faran är över. Den som är vaccinerad kan ändå bära på viruset och föra smittan vidare.

- Vaccinationer kan göra att man invaggas i en falsk trygghet. Vi rekommenderar att farmarna fortsätter att arbeta med största möjliga försiktighet, säger Korpela.

När det gäller coronatestningen på farmerna kommer den att fortgå åtminstone till slutat av mars nästa vår. Alla mink- och sjubbfarmer sänder in tester varannan vecka också i fortsättningen.

- Vi hoppas att vi klarar att fortsätta hålla nollan, säger Korpela.

Hoppas vaccinera avelsdjur i januari

För Korpela själv har pandemin gjort att hon blivit välinsatt i frågor gällande coronaviruset. Tillsammans med forsningschef Jussi Peura har Korpela jobbat hårt med att utveckla instruktioner och hålla kontakt med myndigheter.

När det gäller det normala veterinärarbetet sköter veterinärerna så mycket som möjligt på distans.

- Vi coronatestar oss ofta och testar oss alltid inför varje farmbesök. Vi besöker aldrig två farmer samma dag för att undvika att föra eventuell smitta vidare, säger Korpela.

Ett ljus i tunneln är däremot utvecklandet av coronavaccin för mink och finnsjubb.

- Vi har gjort försök med vaccinet och resultaten ser riktigt bra ut, det fungerar. Men tillståndsförfarandet är omständigt och tar sin tid.

Korpela säger att målet just nu är ett försäljningstillstånd i januari.

- Efter pälsningen hoppas vi kunna vaccinera alla avelsminkar, säger Korpela.

Johanna Korpela säger att pälsdjursodlarna hade hoppats på att småningom kunna övergå till en mera normal vardag. Nu får man istället ta en dag i taget.

Att skola och arbetsliv kommer igång igen påverkar också farmarnas vardag.

- Risken är att smittläget förvärras när fler människor åter träffas ansikte mot ansikte. Så vi är mycket försiktiga och följer med läget, säger Johanna Korpela.

Diskussion om artikeln