Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalldusch för KuPS i kvalet till Conference League – tappade segern i sista sekunden

Uppdaterad 05.08.2021 22:21.
KuPS-spelare deppar efter baklängesmålet mot Astana.

Mål på stopptid var segerreceptet för KuPS i den andra kvalomgången till Conference League. I första matchen mot FC Astana i tredje omgången fick laget känna på samma smärtsamma avgörande. KuPS hade en 1–0-ledning när stopptiden var över men med matchen sista spark kvitterade Eneo Bitri för gästerna.

KuPS har avancerat till den tredje kvalomgången i Conference League efter att man slagit ut FC Noah och FK Vorskla Poltava.

Nu är FC Astana från Kazakstan det tredje hindret som Kuopiolaget ska försöka ta sig förbi i jakten på en plats i gruppspelet.

I de två matcherna i andra kvalomgången nätade KuPS på stopptid men i kväll gick laget själv samma öde till mötes.

KuPS ledde matchen som spelades på Olympiastadion med 1–0 när stopptiden var över, men gästerna fick en sista chans och tog den. Eneo Bitri tryckte in kvitteringen med det som blev matchens sista spark.

– Vi gjorde en väldigt bra mach och var nära segern. De pressade på slutet och tyvärr fick de in en kvittering. Det grämer väldigt mycket, säger Taneli Hämäläinen till VeikkausTV.

FC Astana kom till bortamatchen med en klar plan att prioritera försvarsspelet. KuPS fick hålla mycket boll och tilläts dominera under långa stunder.

Gästerna lyckades också med sin taktik i första halvlek. KuPS hade svårt att komma till lägen och så mycket mer än några distansskott av Janis Ikaunieks och Urho Nissila skapade man inte.

Försvarsmiss när KuPS tog ledningen

Men i den andra halvleken höll inte försvaret speciellt länge. I den 54:e minuten slog KuPS till och tog ledningen.

Aniekpeno Udoh högg på en lös boll när försvaret och målvakten Dmytro Nepogodov missade i kommunikationen. Anfallaren fick öppet mål och rullade enkelt in 1–0.

Aniekpeno Udoh rundar Astanas målvakt.
Bildtext Aniekpeno Udoh gjorde mål i den 54:e minuten.

Minuten senare var det riktigt nära att KuPS skulle ha gjort 2–0. Onuorah Uzochukwu sköt med vänsterfoten men bollen gick en decimeter utanför Nepgodovs högra stolpe.

Tendensen var ändå tydlig efter ledningsmålet. Det här var en match som KuPS inte tänkte släppa greppet om. Laget fortsatte att mata på med inlägg och skott – och flera gånger med bra precision.

Närmast ytterligare ett mål kom Lucas Rangel. Två gånger var han väldigt nära att styra in bollen efter inspel men båda gångerna gick den tätt utanför gästernas mål.

Före Astanas kvittering hade laget haft några distansskott som KuPS-målvakten Johannes Kreidl räddade utan större problem. Men när Eneo Bitri sköt i den 94:e minuten var han chanslös.

Nu har KuPS en vecka på sig att analysera den här insatsen och finslipa taktiken inför returen. Den andra matchen spelas i Kazakstan nästa torsdag.

– Nu är det halvtid och vi har fortfarande en bra chans att gå vidare, säger Hämäläinen.

Resultat:

KuPS – FC Astana 1–1 (0–0)
54´ 1–0 Aniekpeno Udoh
90+4´ 1–1 Eneo Bitri