Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kriget i norra Etiopien växer ‒ rebellstyrkor från Tigray intog helig stad i grannprovinsen

Från 2021
Pilgrimer samlas framför en klippkyrka i Lalibela.
Bildtext De berömda klippkyrkorna i Lalibela lockar både pilgrimer och turister.
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kriget mellan den etiopiska centralregeringen och rebellerna från Tigray tränger allt djupare in i grannprovinserna. Striderna mellan regeringsstyrkor och Tigrays maktparti TPLF har under de senaste veckorna spridit sig till provinserna Amhara och Afar, och över 300 000 människor har drivits på flykt.

Under torsdagen intog styrkor från Tigray den historiska världsarvsstaden Lalibela. Staden är berömd för sina flera hundra år gamla klippkyrkor och är helig för miljontals etiopiska ortodoxa kristna.

Flydde undan rebellerna

Invånare i Lalibela uppger att hundratals beväpnade män från Tigray anlände till staden på torsdagen.

Lalibelabon Seyfu säger till nyhetsbyrån Reuters att staden föll utan strid. Regionen Amharas styrkor, som är allierade med den etiopiska centralregeringen, lämnade staden på onsdagen.

Pilgrimer samlas utanför en klippkyrka i Lalibela
Bildtext Hundratals rebeller intog Lalibela på torsdagen.
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

‒ Vi bad dem stanna, eller att i alla fall ge oss sina Kalasjnikovgevär, men de vägrade och flydde. De tog med sig fem ambulanser, flera lastbilar och bilar. De sköt en vän till mig till döds då han bad dem stanna och skydda civilbefolkningen, säger Seyfu.

Merparten av Lalibelas befolkning rapporteras ha flytt från staden. Resten gömmer sig i sina hem.

Lalibelas kyrkor är gröpta ur klippor och finns med på UNESCOS världsarvslista. De äldsta kyrkorna är från 1100-talet och staden är ett viktigt turistmål.

Kort operation blev blodbad

Tigray har varit en krigszon sedan november då Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed skickade in militären för att störta TPLF. TPLF dominerade den etiopiska politiken fram till Abiys valseger år 2018.

Milisstyrkor från grannprovinserna Amhara och Afar deltog i regeringsoffensiven. Grannlandet Eritrea invaderade också delar av Tigray.

Abiy motiverade militäroperationen med att TPLF angripit militärbaser i Tigray. Den etiopiska regeringen lovade en snabb seger och regeringsstyrkorna erövrade snabbt merparten av Tigray.

en kvinna håller ett barn i famnen
Bildtext Kriget i Tigray har skapat en vådlig flyktingkris.
Bild: EPA-EFE/ALA KHEIR

I juni inledde TPLF en omfattande motoffensiv och återerövrade Tigrays huvudstad Mekele. Den etiopiska militären tvingades retirera efter av allt att döma tunga förluster.

Sedan dess har TPLF utvidgat sina operationer och avancerat djupt in i grannregionerna Afar och Amhara.

Massvält och övergrepp

Regeringsstyrkorna och deras allierade har anklagats för våldsamma övergrepp under kriget. Styrkorna har gjort sig skyldiga till massakrer och massvåldtäkter.

Kriget har orsakat storskalig livsmedelsbrist och humanitärt bistånd släpps inte fram till den hungrande civilbefolkningen. FN rapporterade i juni att 350 000 människor i Tigray lever i hungersnöd.

Också TPLF har anklagats för krigsförbrytelser under konflikten.

Källor: DW, Reuters, AFP, BBC