Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Var tionde finländare tycker att kärlekslivet har förbättrats under pandemin

Från 2021
Två leende män ligger i en säng och tittar på en pekskärm
Bildtext Den vanligaste orsaken till att man tyckte att kärlekslivet förbättrats under coronaepidemin var att man upplever större närhet.
Bild: Gabby Baldrocco

Nio procent tycker att kärlekslivet blivit sämre under coronapandemin – den vanligaste orsaken till det är att man blivit mindre nöjd med sitt sexliv. En stor andel unga är singlar och tycker att det varit svårt att träffa någon.

En klar majoritet av finländarna, 76 procent, tycker att coronapandemin inte har påverkat kärlekslivet alls. Det framkommer i en undersökning som Yle låtit Taloustutkimus göra om kärlekslivet under coronatiden. Tolv procent tyckte å andra sidan att kärlekslivet blivit bättre – och nio procent tycker att det blivit sämre.

Den vanligaste orsaken till att man tyckte att det blivit bättre var att intimiteten ökat. Andra vanliga orsaker var att man hittade en partner, fick mer romantik i vardagen och var nöjd med sitt sexliv.

Bland dem som i stället tyckte att kärlekslivet blivit sämre under coronatiden var den vanligaste orsaken att det blivit svårare att dejta. Särskilt 18–24-åringar tycker att det har varit svårt att träffa nya människor.

Vanligare för unga att vara singel

Vid tidpunkten för undersökningen svarade nästan hälften av alla unga i åldern 18–24 att de är singlar och ungefär en tredjedel av alla i åldersgrupperna 25–49 samt 65–79 hade inte heller någon partner.

Heli Vaaranen, Befolkningsförbundets expert på ungdomsrelationer, gästade Yles morgonsoffa i dag. Hon säger att ett ökat antal singlar inte bara har att göra med pandemin.

– Det är singelskapets århundrade. Våra normer har förändrats, bland annat för att vi har blivit allt mer sekulariserade och man kan vara mer självständig och fri. Dessutom är man inte lika ekonomiskt tvingad att vara i ett parförhållande.

Samtidigt menar Vaaranen att det också blivit svårare att hitta en partner och bilda familj.

– Valmöjligheterna är oändliga, särskilt dejtingapparna har gjort att man alltid kan göra slut och välja någon ny, säger hon.

Skrattande par äter lunch på restaurang.
Bildtext Det har varit svårare att få till dejter under coronapandemin.
Bild: Gabby Baldrocco

"Det har ordnats färre hemmafester där jag kunde ha träffat nya personer och barerna och klubbarna har varit stängda, men dit skulle jag inte heller ha velat gå på grund av corona. Jag tycker om att träffa människor i verkliga livet och inte via en app. Jag har prövat Tinder men det får mig bara att må dåligt för mina förväntningar på en dejt blir så höga. När man träffar någon i verkliga livet är tröskeln mycket lägre att prata och då ser man också genast om det finns något där", svarar en 23-årig kvinna på undersökningen.

"Det här har varit mitt kärlekslivs istid, jag bor på landsbygden och gaylivet här är inte så överflödigt", svarar en 46-årig man.

Att vara nära inpå sin partner kunde också vara jobbigt

De två andra mest vanliga orsakerna till att man svarade att kärlekslivet försämrats under coronapandemin var att det uppstått fler konflikter och att man blivit mindre nöjd med sitt sexliv än tidigare.

För dem som har en partner kan detta kanske förklaras med det faktum att par har tvingats vara hemma och nära inpå varandra, nästan dygnet runt.

– För sexlivet innebär det här att man saknar lust, inspiration utifrån. Det saknas spänning, romantik och omväxling som inspirerar till sex, säger Heli Vaaranen på Befolkningsförbundet.

Av alla svarande hade ungefär elva procent separerat under pandemin.

Diskussion om artikeln