Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Bara fyra slag efter?” – Finlands golfduo tror fortfarande på medalj, även om det kräver en panginsats i regnoväder

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Fina eagleputtar av både Castren och Nuutinen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Dubbelt blåvitt medaljläge på lördagen? Både Matilda Castren och Sanna Nuutinen tror på sina chanser till medalj inför avslutningsrundan – men då krävs toppinsatser. "Det här är vad jag siktat på hela veckan", säger Matilda Castren till Yle.

Båda Finlands golfdamer gjorde det som var planen under fredagen – höll hoppet om medalj vid liv till den avslutande lördagen.

Matilda Castren var den bättre av dagens blåvita och fixade resultatet tre under par i dag. Med totalt –7 ligger hon delad tia, tre slag bakom bronsplatsen som delas av fyra damer.

– Jag puttade bra i dag och lyckades rädda par-resultatet två gånger därför. Det gav energi. Dessutom hade jag några bra birdieputtar, minns Castren i Yles intervju.

Finländskan såg ändå rätt sammanbiten ut under vissa stunder av dagen. Rundan innehöll fyra birdien, men lämnade ändå en del att önska.

– Det var lite tufft stundtals. Utslagen for inte alltid helt som jag ville, och det kostade en del slag. Med wedge brukar jag vara bra, men nu slog jag lite kort med den ibland.

Matilda Castren blickar ut efter ett slag.
Bildtext Matilda Castren går för medalj.
Bild: Lehtikuva

Ledande Nelly Korda (–15) börjar vara långt borta. Men med tre slag till brons är Castren fortfarande kvar i medaljstriden.

– Jag har chans till medalj, men morgondagen måste vara en toppdag. Täten går hårt och det finns riktigt bra spelare med.

– Det här är vad jag siktat på hela veckan här – att ha medaljchansen kvar till avslutningsrundan, påminner Castren.

Tomt i Nuutinens huvud

Sanna Nuutinen bokfördes för ett slag mer än Castren i dag. Totalnoteringen sex under par betyder att hon hittas på delad sextonde plats inför lördagen.

– Bara fyra slag efter? Det kan hända så mycket i golf på en dag. Allt är ännu möjligt, svarar Nuutinen på frågan om hon tror på sina medaljchanser ännu.

– Det var stabilt idag, en enda bogey på hela rundan är bra. Det fanns en del birdiechanser och jag lyckades inte utnyttja riktigt alla.

Sanna Nuutinen fokuserar med en handduk på huvudet.
Bildtext Sanna Nuutinen svalkade sig med en kall handduk under rundan.
Bild: Lehtikuva

På slutet började bränsletanken vara tom för finländskan i hettan. Det syntes inte siffermässigt – men kändes i skallen.

– Hettan började nog kännas vid de två sista hålen och man började tänka att det här inte kan vara helt normalt.

– Det var ganska tomt i huvudet, där fanns väl bara ett par apor som slog i tamburiner. Jag är lite vimmelkantig just nu, skrattar Nuutinen.

Vädret – ett frågetecken

Precis som i går är finaldagens väder ett samtalsämne på Kasumigaseki Country Club. Lördagen ser ut att bjuda på ostadigt väder, med regnskurar och hård vind.

– Inställningen ska vara i skick i morgon, det gäller att hålla sig positiv och fokuserad. Om det blåser och regnar gör alla missar, man ska ha tålamod, poängterar Castren.

Än så länge ser det ändå ut som att man kan spela den fjärde rundan. Arrangörerna har tidigarelagt morgondagens schema, och den första starten går en timme tidigare än planerat, redan 6.30 (0.30 finsk tid).

– Tröjan är ju genomblöt nu också, så det är knappast mycket som man behöver ändra på. Kanske blir det lite mjukare greener, men det är ingen större sak. Man har hunnit spela i alla slags väder tidigare, säger Nuutinen.

Damernas OS-golf 3/4

–15 Nelly Korda (USA)

–12 Aditi Ashok (IND)

–10 Lydia Ko (NZL)

–10 Hannah Green (AUS)

–10 Emily Kristine Pedersen (DEN)

–10 Mone Inami (JPN)

...

–7 Matilda Castren (FIN) delad tionde plats

–6 Sanna Nuutinen (FIN) delad 16:e plats

Diskussion om artikeln