Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omfattande organisation misstänks för flera grova narkotikabrott – amfetamin värt 700 000 euro har spridits i landet

Från 2021
Tullens logo på en bil.
Bildtext Tullen har samarbetat med polisen i utredningen av droghärvan.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Tullen och polisen i sydvästra Finland har avslöjat en omfattande droghärva där såväl finländska som utländska medborgare misstänks ha infört och förmedlat amfetamin i landet.

Utredningen omfattar en helhet med flera fall av grova narkotikabrott. Över 15 personer misstänks ha deltagit i organisationens verksamhet som letts från utlandet.

Den huvudmisstänkta är en finländsk man som fungerat i Spanien. Förundersökningen visar att sammanlagt över 27 kilogram amfetamin, värt cirka 685 000 euro, har förmedlats vidare.

Tullen har sedan början av året tillsammans med polisen beslagtagit nästan 13 kilo amfetamin, 4 800 milliliter amfetaminbas, 350 milliliter svavelsyra, 6,2 gram marijuana, 340 milliliter GBL, 50 stycken LSD-lappar och 227 patroner för skjutvapen av organisationen.

Polisen i Danmark har också varit inblandad i utredningen. De lade beslag på cirka 20 kilo amfetamin i november i fjol. Amfetaminet var ämnat för den finska marknaden, misstänker polisen.

Det totala värdet på det amfetamin man beslagtagit uppgår till cirka 1 107 000 euro.

De misstänkta omvandlade amfetamin i oljeform till fast amfetamin i sommarstugor i Egentliga Finland

Många av de misstänkta är häktade. Bland de misstänkta finns både finländare och utländska medborgare. De misstänkta har fungerat både i Finland och utomlands.

Många av de misstänkta har kriminell bakgrund i Finland.

En del av det amfetamin som tagits in i Finland via utlandet har förts in i landet i oljeform. Det här amfetaminet har sedan omvandlats till fast form i semesterbostäder som organisationen hyrt i Egentliga Finlands skärgård.

Vitt pulver, som är amfetamin, i en plastlåda på ett trägolv.
Bildtext En låda med amfetamin som hittades i en bostad.
Bild: Tullen

Myndigheterna misstänker att narkotikan efter omvandlingen lagrats i huvudstadsregionen och Åbo.

Förundersökningen blir klar under augusti och ärendet går då till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Södra Finland.