Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Slut på sovmorgnar och dags för ett nytt läsår – närstudier i sikte med restriktioner i alla östnyländska skolor

Nordsjö lågstadieskola, elever, klasstimme
Bildtext Skolåret inleds med närundervisning. Arkivbild.

Skolorna börjar snart, på olika dagar och olika veckor här i vår region. Men en sak har alla skolor gemensamt, och det är att alla får börja med närundervisning – både grundskolor, andra stadiet och gymnasier.

Läget är kanske inte så bra som många i skolvärlden hoppades, men skolstart blir det oberoende. 

Det är ofta blandade känslor då skolan börjar, också för en erfaren bildningsdirektör. 

- Det är både roligt och skrämmande, säger Rikard Lindström, bildningsdirektör i Borgå, då det bara är några dagar kvar till skolstart. 

På våren hade skolpersonalen hoppats på att coronaläget skulle vara ännu bättre än vad det är just nu. 

- Många har lekt med tanken att man kunde slippa några av restriktioner som är tunga och svåra att genomföra i skolan. Tyvärr blir det inte så. Men vi är glada att kunna genomföra närundervisning.

Nordsjö lågstadieskola, elever, klasstimme.

Också utbildningschef Timo Tenhunen vid Lovisa stad ser fram emot skolstart.

- Det känns bra att vi kan ha närundervisning, det är efterlängtat. 

Inbyggda rutiner

God handhygien, att använda munskydd och hålla avstånd är något som både elever, studerande och personal kan vid det här laget. Det har fungerat bra och är de restriktioner som gäller vid skolstart.

Alla grundskolor i regionen fortsätter på ungefär samma sätt som tidigare. Det är viktigt att fortsätta med restriktionerna, menar Lindström.

- Elever och personal har fått rutiner som fungerar och det gör att både skolorna och hemmen känner sig trygga. Då är också risken liten att en hel skola måste stängas.

Olika direktiv för munskydd

Lovisa, Borgå och Sibbo kör på som förut vad gäller restriktionerna. Men när det gäller vilka klasser som ska använda munskydd finns olika direktiv. 

Både i Lovisa och Sibbo ska alla sjätteklassare och uppåt använder munskydd. Men i sammansatta klasser med både femte- och sjätteklassare gäller munskyddet också de yngre eleverna.

I Borgåskolorna ska alla elever från årskurs fyra och uppåt använda munskydd. I sammansatta klasser ska också årskurs tre ha munskydd. 

Det finns åsikter om att också lägre klasser i Borgå ska ta munskydd i bruk. 

- Om det ändrar åt något håll så ändrar det åt det sämre hållet, att också yngre elever ska ta munskydd i bruk. Tyvärr kan vi inte lätta på restriktionerna om hur vi gör skolan trygg, säger Lindström. 

Sibbo är först igång med skolstart, på tisdag (10.8). Borgåskolorna tar emot sina elever dagen därpå, på onsdag (11.8). I Lovisa är det skolstart först veckan därpå (16.8).