Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cittaslow-veckan ordnas för fjärde året i rad: "Det är allt från Skrattnäs ner till Uttermossa till Sideby och allt där emellan"

Från 2021
En kvinna med långt brunt hår sitter på en bänk.
Bildtext Årets cittaslow-vecka har haft ett större intresse än förra året. Det gläder Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad.
Bild: Yle/Juho Teir

Cittaslow-veckan skapades med fokus på det lokala för att hålla igång turismsäsongen i Kristinestad en bit till under sensommaren. Intresset att delta i evenemangen har varit stort bland föreningar och privatpersoner.

Årets cittaslow-vecka är den fjärde i ordningen och ordnas 7-15 augusti.

Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad är cittaslow-rådets ordförande. Hon berättar att cittaslow-veckan skapades för att förlänga turist- och evenemangssäsongen.

– Mycket händer ju i juni och juli men i augusti brukar det vara ganska lite evenemang, så vi tänkte att då ordnar vi något i augusti.

Cittaslow-veckan har redan fått en tjuvstart under fredagen med en familjepicknick i badhusparken som ordnades tillsammans med Luckan i Sydösterbotten. Från och med lördagen startar det fullspäckade programmet.

– Från lördag till söndag nästa vecka har vi samlat ihop program runt om i hela kommunen och hoppas att det finns något som alla gillar, något för en var, säger Blomqvist-Liljeblad.

– Jag uppmuntrar alla att ta en runda i Kristinestad. Det är allt från Skrattnäs ner till Uttermossa till Sideby och allt där emellan. Så det är hela kommunen som är involverad i det här.

"Evenemanget har börjat etablera sig"

Tidigare år brukade citta-rådet ringa runt till föreningar för att höra om de vill delta. I år har intresset varit så stort att både privatpersoner och föreningar på eget bevåg har tagit kontakt.

– Nu anmäler de sig själva och det visar väl att den här veckan har börjat etablera sig. Vi vill visa på att vi har ett brett kultur- och föreningsliv här i Kristinestad och det finns mycket att göra och mycket att erbjuda, säger Blomqvist-Liljeblad.

De flesta av evenemenagen ordnas utomhus så Blomqvist-Liljeblad hoppas på ett fint väder nästa vecka.

Under cittaslow-veckan ordnas bland annat konserter, dans, bioföreställningar och motionstillfällen. En pilktävling, en beachvolleyturnering och det återkommande motionsloppet Tre byars runda är bara några axplock. Flera yoga-tillfällen utlovas också.

– Vi har väldigt många yogainstruktörer i Kristinestad, kanske mer om man ser till antalet invånare. Så vi har flera olika tillfällen med yoga och mindfulness, säger Blomqvist-Liljeblad.

Konst och historier från gamla dagar

Blomqvist-Liljeblad berättar att det också bjuds på kultur och historia. Under söndagen 8.8. får man beskåda graffiti från 1880-talet när Staffan Martikainen håller utställning i sitt hus. Kristinasällskapet ordnar historiska kvällar i Felénska huset där Jarkko Ikkelä-Koski berättar om Kristinestads historia och det ordnas också en annan typ av historietillfällen, nämligen spökvandringar.

– Man går runt i Kristinestad och tittar i de gamla husen medan guiden berättar om de som bott i husen och vad det finns för historier och var de spökar.

Blomqvist-Liljeblad har märkt att konserterna i synnerhet är populära under cittaslow-veckan. En nyhet för i år är en picknickkonsert med Sofie Lundell i Alesundet fredag 13.8.

– Alesund är ett mysigt ställe nere vid havet som varit en gammal fiskeby så det är trevligt.

Också för barnen ordnas evenemang, bland annat två gratis bioföreställningar med filmen Lassie kommer hem.

Rekordmånga besöksmål

I slutet av cittaslow-veckan ordnas evenemanget Citta Go. På söndag 15.8. kan man besöka olika besöksmål i kommunen för att köpa lokalproducerade produkter.

– Det är gårdar där du kan köpa kött och grönsaker och sen finns det också museer och någon som har hantverk, säger Blomqvist-Liljeblad.

– Det här är roligt för i år har vi rekordmånga besöksmål med. Vi har 16 besöksmål och det är det mesta vi haft under de här fyra åren.

På Kristinestads hemsida hittas alla evenemang som ordnas under cittaslow-veckan.

Diskussion om artikeln