Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stopp för Sveriges sensationslag i OS-semifinalen – bryr sig inte om chansen att skriva handbollshistoria: “Vi vill bara ha det där bronset”

Uppdaterad 06.08.2021 16:49.
Tre svenska spelare sitter på en bänk och deppar.
Bildtext Det var deppiga miner på den svenska bänken efter den knappa semifinalförlusten mot Frankrike, 27-29 i OS-semifinalen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Före turneringen ett lag som tippades få svårt att ens gå vidare från gruppen. Nu ett lag som med tio minuter kvar av semifinalen höll jämna steg med jätten Frankrike. Utvecklingen för Sveriges handbollsdamer har varit sensationell i Tokyo, trots att finalen förblev en blågul dröm.

Det var matchen som få hade trott skulle spelas före turneringen. 

Att Frankrike skulle vara ena parten i en semifinal förvånade inte, laget var i OS-final senast och har tagit medalj i de tre senaste EM-turneringarna. Men Sverige!?! Ett lag som aldrig nått längre än kvartsfinal i OS, och den här gången kom till Tokyo med en trupp som slog ur underläge.

Men Sverige har gjort en alldeles suverän turnering, hela den olympiska handbollens största utropstecken i år.

Också i semifinalen spelade Sverige bra och höll jämna steg med favoriten. Bara fem minuter återstod när Frankrike för första gången i matchen gick upp i tremålsledning och till slut kunde vinna med 29-27.

– Så klart är det en besvikelse, det är jättetråkigt. Men jag tycker ändå vi gav oss själva chansen och gjorde en bra match. Men Frankrike var bättre i dag, säger Elin Hansson till Yle Sporten i Tokyo efter matchen.

Hansson är till vardags klubbkompis med finländska Ellen Voutilainen i svenska mästarlaget Skuru och har gjort en utmärkt turnering på sin kant. I semifinalen var det lite trögare med bara två mål för Hansson.

– De lyckas med sitt försvarsspel. Deras målvakt är mycket bättre i dag än i gruppspelet. De har några procent extra som inte vi har just i dag, säger Hansson.

Blågula problem bakåt

Svenska niometersspelaren Jamina Roberts lyfter i sin tur fram de svenska problemen bakåt.

– De spelar ett bra anfallsspel som vi inte riktigt löser, vare sig i första eller andra halvlek, säger femmålsskytten Roberts till Yle Sporten i Yoyogi National Stadium. 

Finns det nånting ni kunde ha gjort annorlunda, borde ha gjort annorlunda?

– Jag vet inte. Frankrike är ett bra lag, de gjorde det bra i dag. Vi har vår taktik som vi följer, som vi har litat på i alla matcher och som har tagit oss så här långt, säger Roberts och fortsätter efter en liten paus. 

– Det är klart, själv passar jag ett par bollar över sidlinjen i första halvlek helt utan anledning och låter folk springa bort mig bakåt och det är klart att såna grejer kan man ju skruva ner på, men det är också såna grejer som är handboll. Jag springer också förbi dem och de passar också bort bollar. Äh, jag vet inte, de var bara lite bättre än oss i dag.

Sverige utmanade, men fick ge sig. Frankrike har på 2000-talet 18–3 i segrar mot svenskorna och tog ännu en, och lättnaden i det franska laget vid slutsignalen var påtaglig.

– Vi är väldigt, väldigt, väldigt, lyckliga över den här segern. Vi spelade mot ett mycket bra lag som har utvecklats enormt det senaste året, säger fransyskan Beatrice Edwige.

Hård närkamp mellan svensk spelare i blått och fransk spelare i vitt.
Bildtext Sveriges spelare som Emma Lindqvist gick hårda dueller mot det franska försvaret i OS-semifinalen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Lätt att hålla med. Hur det än slutar är OS-turneringen en stor framgång för Sverige. De svenska handbollsdamerna har vunnit ett par EM-medaljer, men aldrig varit på pallen i VM eller OS. Jämför det med de svenska herrarna som har totalt 16 medaljer, fyra i OS och tolv i VM. 

Och om den jämförelsen känns helt irrelevant går det att jämföra med grannländerna i stället.

Norge: totalt 16 medaljer på damsidan i OS eller VM. Danmarks damer: Åtta medaljer, varav tre är OS-guld.

"Vill ha det där bronset"

Borde med andra ord inte bli större utmaning för Jamina Roberts och resten av laget att ladda om för match om tredje pris.

– Det ska inte vara några problem. Har vi tagit oss så här långt vill vi inte åka hem tomhänta, vi vill ha det där bronset.

Det faktum att Sverige aldrig har tagit medalj i OS eller VM, hur stor sporre är det, att vara det första laget som gör det?

– Det bryr jag mig faktiskt inte om. Det hade inte gjort mig gladare att Sverige tog en OS-medalj för tio år sen. Vi vill ha en medalj oavsett hur många medaljer vi har tagit tidigare.

Och Elin Hansson är inne på exakt samma linje när det gäller chansen att skriva svensk handbollshistoria.

– Det är inte något vi tänker på. Vi vill göra det bra med det här laget och för oss själva. Vår motivation är främst att spela bra handboll tillsammans, i den här gruppen.

Ni har gjort en otroligt bra turnering och gjorde också en bra semifinal. Bortsett från förlusten nu, vad är hemligheten bakom det, varför har ni gjort det så bra?

– Vi spelar som ett lag. Vi har bra spelare men framför allt spelar vi bra ihop och ger varandra bra lägen och krigar för varandra. Vi har ett bra kollektiv och det är det har gjort att vi har kommit så här långt, säger Elin Hansson och får i intervjuzonen medhåll av Jamina Roberts som spelat i landslaget sedan 2010.

– Vi har en bra gruppdynamik, vi har roligt tillsammans och vi har en jävligt bra och påläst ledarstab som dukar bordet för oss. Vi har det bra ihop, allihop, säger Roberts.

Nu återstår bara att se om den dynamiken räcker ända till blågul medalj. Bronsmatch klockan 5 på söndag morgon finsk tid.