Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teaterchefen Joachim Thibblin lättad över uteblivna nya restriktioner: "Vi har blivit hörda, men faran är inte över"

Uppdaterad 06.08.2021 15:53.
Joachim Thibblin , johtaja Svenska teatern
Bildtext Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin säger att kulturen nu fått gehör.

Inom kulturfältet befarade man skärpta restriktioner i södra Finland. Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin drar en lättnadens suck över regionförvaltningsverkets färska beslut om att inte för stunden införa ytterligare coronabegränsningar.

Höstsäsongen står bakom knuten och teatrarna, operan och många konserthus väntade med skräck på om fredagen skulle innebära några ytterligare skärpta restriktioner. Men nu kan de andas ut för stunden. Den här gången undgick de skräckscenariot att publikmängden åter skulle begränsas till max tio personer. 

– Jag tycker det är jättebra att regionförvaltningsverket tar lite timeout nu och ser över situationen, säger Joachim Thibblin som också är också vice styrelseordförande för Finlands Teatrar.

– Jag hoppas de gör kloka bedömningar kring vilka begränsningar som är nödvändiga nu och inte att man schablonmässigt går tillbaka till de restriktioner som var nödvändiga när verkligheten såg annorlunda ut.

Nya besked nästa vecka

Regionförvaltningsverket i Södra Finland uppger att man följer med coronalägets utveckling i huvudstadsregionen innan man inför några begränsningar.

Under den kommande veckan kommer verket att be om expertutlåtanden och komma med ett nytt besked, sannolikt i slutet av nästa vecka. 

– Jag vill gärna tolka det som att de faktiskt lyssnar på experterna, att man nu vågar titta specifikt på var den där största smittspridningen är, säger Thibblin och fortsätter:

– Och den är ju definitivt inte i teatersalarna och orkestrarna, för de är stängda. Där vet jag att vi kan sköta det här på ett relativt säkert sätt. 

Stolrader i biografsalong
Bildtext Teatrarna har hoppats på en normal höstsäsong.

“Vi har fått gehör”

Thibblin upplever att kulturbranschen den här gången blivit hörd. 

– Jag vet att vi har blivit hörda. Vi har haft en bra dialog med statsrådets medlemmar och framför allt nu med regionförvaltningsverket i södra finland som har kommit med det här beslutet. 

Men faran är inte över, säger Thibblin. 

– Jag hoppas att det kommer nya konstruktiva beslut som gör att vi kan öppna upp, för faran är definitivt inte över. Varje dag som teatrarna och evenemangen är tvungna att inhibera sina föreställningar så kostar otroligt mycket pengar. Det går massor av folk i vår bransch arbetslösa.

Två meters regeln ses över

Inom scenkonsten vill man att den nuvarande publikbegränsningen som kräver två meters avstånd mellan åskådare slopas. Föreningen Finlands teatrar har räknat med att den innebär 10-20 procents kapacitet av den normala publikmängden. För hela scenkonsten uppskattas två meters regeln innebära en förlust på 30 miljoner euro om den fortsätter, och 40 miljoner om man tvingas inhibera föreställningar.

I torsdags sade statsminister Sanna Marin att regeringen kommer att se över regeln om två meters avstånd mellan åskådarna i publiken. Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att smittskyddslagen borde ses över för att lösa kulturbranschens dilemma. Thibblin vill tacka hela statsrådet för att man äntligen lyfter upp frågan. 

– Det är jättebra för nu kan vi diskutera den och nu har de också offentligt synliggjort problematiken med två meters regeln som är helt avgörande i vår bransch. Med den kan vi inte jobba hemskt länge. Det ska bli spännande att se vad de kommer att fatta för beslut härnäst.

Regeringen gav i torsdags grönt ljus för ett coronapass, men coronapasset kan tas i bruk tidigast under hösten. 

– Det är klart, vi skulle jättegärna vilja ha det nu, man kan säga att det kommer för sent. Men det är bra om det kommer.