Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Grönt ljus att vaccinera tolvåringar: "Säkert vettigast att det sköts av skolhälsovården"

Från 2021
Uppdaterad 06.08.2021 17:35.
Opinto-ohjaaja Sari Heinonen seuraa, kun 9.-luokkalaiset Siiri Ylösmäki, Vilma Rautava ja Topias Kaapu tekevät matematiikan tehtäviä.
Bildtext Från och med den 9 augusti kan coronavaccin även ges till grundfriska 12-15 åringar.
Bild: Antti Eintola / Yle

På måndag får kommunerna börja coronavaccinera 12 till 15-åringar. Kommunerna får själva bestämma om vaccineringen sker i skolorna eller på de ställen där resten av befolkningen får sitt vaccin. I Vasa blir det skolhälsovården, i Jakobstadsregionen ska man se över arrangemangen.

Regeringen beslöt i torsdags (5.8) att det nu är okej att erbjuda vaccinet till tolv år fyllda. Hittills har vaccinet till personer i åldersgruppen 12-15 endast erbjudits om man hör till en riskgrupp.

- I princip kan vaccineringarna börja redan på måndag, men det kan ju ta en stund för kommunerna att ordna med det hela rent praktiskt, säger sakkunnigläkare Anna Scherleitner på Institutet för hälsa och välfärd (THL) i ett pressmeddelande.

Mer vaccin än väntat till Finland

I Vasa säger ledande överläkare Heikki Kaukoranta till Yle Pohjanmaa att det blir skolornas hälsovårdare som sköter vaccineringen.

- Det är säkert vettigast att skolhälsovården sköter vaccineringen. Men det blir säkert tight hur vi ska få vaccinet och antalet vaccinerare att räcka till. Det här är nödvändigtvis inte riktigt enkelt att genomföra, säger Kaukoranta.

I ett pressmeddelande på fredag meddelar dock THL att Finland under de närmaste veckorna får in runt 200 000 fler doser än väntat.

- Av den mängden räcker vaccinet bra till 12-15 åringar och även till äldre. Vi förväntar oss att befolkningens vaccineringstakt hålls på en fortsatt god nivå, säger sakkunnigläkare Anna Scherleitner.

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad meddelar i ett pressmeddelande att man informerar närmare om vaccinationerna på sitt område då arrangemangen kring personal och vaccinationsställen är klara. Man samarbetar med skolhälsovården kring vaccineringen.

På Soite i Mellersta Österbotten öppnas vaccineringen för 12 år fyllda på samma sätt som för alla andra åldersgrupper.

- Från och med måndag är 12 år fyllda i jämlik ställning med alla andra nya grupper, säger serviceområdeschef Jukka Aro till Yle Pohjanmaa.

I Mellersta Österbotten vaccineras inte ungdomarna i skolan. Men personal från skolhälsovården tar sig ut till vaccineringspunkterna.

Tidsbokning i Kaskö, främst i skolan i Malax

Ansvariga sjukskötaren i Kaskö, Ulla Hellsten, säger till Yle Österbotten att 12-15 åringarna där är endast cirka 35 stycken, så inga större förberedelser behövs. Vaccineringen kommer främst att skötas med tidsbokning.

I Malax kommer man inleda vaccineringen i samarbete med skolhälsovården vecka 33, alltså från och med den 16 augusti. Men enligt Pirjo Pitkäkangas, ansvarig sjukskötare i Malax, så kan man om man vill göra en tidsbokning från och med nästa vecka. Har man tur så kan man få en strötid.

Det finns strax över 200 personer i Malax som är mellan 12 och 15 år.

Kan själva besluta om vaccinering

En minderårig kan själv besluta om vaccinationen, förutsatt att den yrkesutbildade personen inom hälso- och sjukvård som ger vaccinet bedömer att den minderåriga är kapabel till det.

Om den unga personen inte vill eller är kapabel att själv besluta om sin vaccination, krävs vårdnadshavarnas samtycke till coronavaccinationen. Det är frivilligt att låta vaccinera sig.