Distansarbete ser ut att bli en del av framtiden – flera företag i Åbo satsar på hybridmodeller
Flera företag och arbetstagare har hunnit bli vana med distansarbete under det senaste året, och nu är det dags för företagen att göra upp planer för hur arbetandet kommer att se ut efter pandemin. Flera arbetsgivare kommer att satsa på hybridmodeller också i framtiden. Bland arbetstagare vill man att arbetet anpassas från fall till fall.
Jenni Kosunen, som är personalchef för försäkringsbolaget Veritas, säger att nästan alla deras anställda hittills arbetat på distans. Distansarbetet ser också ut bli en del av framtiden.
– Distansarbete är utan tvivel en del av vardagen för oss också i framtiden. I början var det lite av en överraskning att märka hur nästan alla arbetsuppgifter gick att utföra på distans.
Kosunen säger att Veritas kommer att utveckla en hybridmodell tillsammans med sina arbetstagare så fort semesterperioden tar slut. Hur arbetsformen kommer att se ut måste anpassas beroende på arbetsgruppernas olika uppgifter.
Även vid Stiftelsen för Åbo Akademi har en stor del av arbete skett på distans säger HR-specialist, Nina Hultholm. Förändringen i arbetssättet har varit stor för stiftelsen och dess museer har ofta haft stängt, men digitaliseringen av material har under tiden fått fart.
– Personligen tycker jag att distansarbetet gått väldigt bra under det senaste året. Personalens kommentarer har varit blandade. Förra veckan diskuterade vi att vi ska vara försiktiga tills alla fått två doser vaccin. Personalen på museerna är ganska ung, så alla är inte ännu fullt vaccinerade. Efter att alla är vaccinerade kommer vi ändå att fortsätta med distansarbetande, säger Hultholm.
Stiftelsen slutit ett avtal med de flesta av sina anställda som tillåter dem att arbeta på distans två dagar per vecka.
Det verkar alltså som att flera företag i Åboland siktar på en hybridmodell också i framtiden. Turku Science Park har bestämt att arbetsformen ordnas beroende på kundernas behov, säger Turku Science Parks Tom Palenius.
– Våra kunder har inte kommit med några klagomål, men från nyföretagarnas sida har det funnits ett klart behov av att få träffas personligen. Vår egen personal har delade åsikter, säger Palenius.
Under hösten kommer Turku Science Park att utnyttja en hybridmodell i arbetet.
– Innan sommaren tänkte vi ha ett nytt arbetssätt till hösten, men nu är tidtabellen öppen då läget är så osäkert, säger Palenius.
Turku Science Parks tumregel är att ha två dagar av distansarbete per arbetsvecka.
Välmåendet spelar en viktig roll i arbetsmodellerna
Välmåendet har varit något som diskuterats i koppling till fortsatt distansarbete. Alla företag som Yle Åboland talat med hade på ett eller annat sätt gjort en kartläggning på hur de anställda mått under distansarbetandet.
– Vi har ett rullande system var vi en gång i månaden låter våra anställda fylla i ett formulär för att se hur de orkar, säger Tom Palenius vid Turku Science Park.
– Vi har gjort undersökningar med våra arbetare om hur de skulle vilja ordna arbetet i framtiden. Det finns av alla sorters önskemål, men i allmänhet verkar distansarbete två dagar i veckan vara en lagom mängd, säger Jenni Kosunen för Veritas.
Vad gäller den ekonomiska aspekten ser inte företagen några större nyttor med distansarbete. På kort sikt har kostnaderna stigit då viss utrustning skaffats för att möjliggöra distansarbetet. På lång sikt tänker sig Tom Palenius att man kanske lyckas spara på kontorslokaler.
Åbobor är för en hybridmodell i framtiden
Lotta Ekholm har mest arbetat på distans under pandemitiden. Ekholm berättar att upplevelsen av distansarbetandet varit blandad. Hon säger att hon haft problem med att få till en rytm i dagsrutinen. Man jobbar i ett streck till det plötsligt är dags att hämta barnen från dagis.
– Det ändå funnits mycket frihet i arbetandet och det har jag tyckt om. Själv skulle jag ändå inte vilja vara hela tiden på distans. Diskussionerna som sker vid kaffeautomaten är nog en så viktig del av arbetet, säger Ekholm.
Seppo Ryösä arbetar med projekt och säger att det varit utmanade att förverkliga den mer kreativa delen av arbetet över nätet. När man förhandlade ansikte mot ansikte brukade man ha pauser då idéer kom fram som sedan togs upp i mötena. Nu händer den typen av interaktion alls.
– Det som jag ser som positivt med distansarbetet är att arbetsresorna nu blivit betydligt färre och sen har man också lärt sig att förhandla över nätet, säger Ryösä.
Ilkka Koskinen säger att han för det mesta gillat att arbeta på distans. Det har gett honom en flexibilitet i arbetet där han kan sköta sina barn och arbeta på ett smidigt sätt. Han säger att han inte vill ta till klyschor men att han saknar de sociala sidorna av arbetet.
– Vad gäller att arbeta på distans så tycker jag att man i fortsättningen kan ha en blandad modell. Det finns ju folk som gillar det ena eller det andra. Alla mår inte bra av att vara på distans hela tiden heller, säger Koskinen.