Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Det ska vara så säkert som möjligt för barnen att gå i skolan" - så här tänker huvudstadsregionens kommuner vaccinera 12–15-åringarna

Elever i sjunde klass i Helilän koulu sitter i ett klassrum.
Bildtext Skolterminen börjar i kommunerna under de kommande två veckorna.

12–15-åringarna ska få coronavaccin, men det är upp till kommunerna att själva bestämma hur det ska gå till. De flesta planerar ändå att majoriteten av vaccineringarna ska ske i samband med skolhälsovården.

Så är tanken i Helsingfors, där man börjar med vaccinering av 12–15-åringarna i finska skolor den 12.8, och i svenska skolor den 17.8, det vill säga dagen efter att terminen börjar.

Det är också möjligt att boka tid till allmän coronavaccinering utanför skolan. Tidsbokningen för 12–15-åringar öppnar måndagen den 9.8.

I Esbo börjar såväl de finska som de svenska skolorna den 11.8, men vaccineringarna börjar först den 16.8.

– Det är meningen att flera skolor ska vaccineras samtidigt, men inte alla skolor, säger Topi Turunen, som är ansvarig läkare för smittsjukdomar i Esbo.

Informationen kommer att skickas ut via Wilma till elever och vårdnadshavare.

– Vi hoppas att så många som möjligt tar emot vaccinet, säger han.

Vanda vill vaccinera alla inom nästa vecka

I Vanda planerar man att börja vaccineringarna på måndag. Tanken är att på måndag och tisdag vaccineras 12–15-åringar på allmänna coronavaccinationsställen.

– På onsdag börjar skolorna, och på onsdag, torsdag och fredag är det tanken att vi vaccinerar de övriga 12–15-åringarna, säger Piia Niemi-Mustonen, som är ansvarig för coronavaccineringar på Vanda stad.

Målet är alltså att alla 12–15-åringar skulle vara vaccinerade på en vecka. Det kommer ännu att vara möjligt för åldersgruppen att vaccineras efter det, men inga fler massvaccinationer ordnas efter nästa vecka, säger Niemi-Mustonen.

– Om man till exempel är fundersam över vaccinet eller sjuk under första veckan är det möjligt att vaccinera sig också senare, säger hon.

"Vi reagerar så snabbt vi kan"

I Kyrkslätt kan man ännu inte kommentera exakt hur vaccineringarna av 12–15-åringarna ska gå till väga. Ledande överläkare Kaija Hannula säger att ett planeringsmöte kommer att ske den 9.8, och efter det vet man mera.

– Vi reagerar så snabbt vi kan. Tanken är ändå att vaccineringarna sker i samband med skolhälsovården, säger hon.

Skolorna i Kyrkslätt börjar den 16.8, och Hannula kan inte kommentera ifall vaccineringarna börjar direkt den veckan.

– Vi börjar med dem så snabbt som bara möjligt. Det vi alla vill är att det ska vara så säkert som möjligt för barnen att gå i skolan.

Också i Grankulla är det tanken att 12–15-åringarna ska vaccineras i samband med skolhälsovården. Maria Ekman-Ekebom, undervisningschef på Grankulla stad, säger att processen har påbörjats.

– Jag håller som bäst på att sammanställa information om hur många elever vi har per klass. Det är mycket som måste fixas; vaccinen måste beställas, vårdnadshavarna ska kontaktas, med mera.

I Grankulla börjar vaccineringarna direkt som skolan börjar. För de finskspråkiga skolorna är det den 11.8, för de svenskspråkiga 16.8.