Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gymnasistförbundet vill se popup-coronavaccineringar i gymnasierna

Från 2021
En ung person får coronavaccin.
Bildtext Många unga har ännu inte fått vaccin. En del unga är också kritiska till vaccinet. Finlands gymnasistförbund vill sänka vaccintröskeln bland unga.
Bild: Lehtikuva

Finlands gymnasistförbund vill få unga att vaccinera sig genom popup-vaccinering i gymnasierna.

Höstterminen i gymnasierna börjar med närundervisning inom de närmaste veckorna. Finlands gymnasistförbund vill inte se distansstudier på nytt – man hoppas att popup-vaccineringar i skolorna kunde vara ett sätt att undvika studier på distans.

"Popup-vaccineringspunkter är ett lysande sätt att höja vaccinationstäckningen bland unga eftersom tröskeln att vaccinera sig i skolan är lägre. Så här får man kontroll på epidemiläget och unga att ta vaccinet", säger ordförande Emilia Uljas i ett pressmeddelande.

Förbundet vill alltså att gymnasiestuderande ska kunna vaccinera sig i skolan utan tidsbokning. Förbundet vill också att coronavaccinering ska vara en godtagbar orsak att vara borta från lektionerna.

En stor del av den yngre befolkningen är ännu ovaccinerad.

"Det är viktigt att också vaccinationstäckningen bland yngre blir så hög som möjligt och att vi kan återvända tillbaka till det normala livet. När vi når flockimmunitet får också riskgrupperna och de som inte kan ta vaccinet av hälsoskäl möjligheten att röra sig friare", säger Uljas.