Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skolor blir vaccinationsplatser på många håll – så här ska Svenskfinland vaccinera 12–15-åringar

Från 2021
Uppdaterad 06.08.2021 21:47.
Sjukskötare med vaccinsprutor
Bildtext Snart kan elever i åldrarna 12-15-åringar vaccineras i skolan.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

På måndag kommer vaccineringarna av barn och unga i åldern 12–15 att köra i gång. I huvudstadsregionen och Åbo kommer vaccineringen att ske i skolorna, men på många håll i landet är det ännu oklart hur det kommer se ut i praktiken.

På torsdagen gav regeringen grönt ljus för vaccineringen av 1215-åringar. Tidigare har endast personer som tillhör riskgrupper fått vaccin i den här åldersgruppen. Kommunerna får själva bestämma hur vaccinationerna ska ske, men många har redan bestämt sig för att ta hjälp av skolhälsovården.

– I princip kan vaccineringarna börja redan på måndag, men det kan ju ta en stund för kommunerna att ordna med det hela rent praktiskt, säger sakkunnigläkare Anna Scherleitner på Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

Snabb omställning, men väntat beslut

Trots att beslutet om att vaccineringarna av 12–15-åringarna togs så sent som i går hade vissa redan förberett sig länge på det nya beslutet. I Borgå har man planerat för vaccineringen sedan i juli och vill inte lägga extra mycket planering på skolornas axlar, säger Ann-Sofie Silvennoinen, social- och hälsovårdsdirektör i Borgå.

– Vi är väl förberedda och har gjort upp planer.  Vi måste beakta att barnen behöver övervakas efter utförd vaccination. På Konstfabriken – där vi hittills vaccinerat – har vi ju haft akutvårdare till hands för de som eventuellt börjar må dåligt efter vaccinationen. Därför förverkligas också vaccineringen av den här åldersgruppen där. Det ser ut som om vi kommer att få åldersgruppen vaccinerad i augusti-september.

I Raseborg tänker man annorlunda. Där kommer vaccinationen att ske i samarbete med skolhälsovården, men man kommer också att kunna boka en tid vid stadens vanliga vaccinationsplatser.

– Det här också för att det ska gå snabbt och smidigt och för att föräldrarna inte ska bli tvungna att skjutsa barnen till något annat ställe.  När tidtabellerna för skolvaccinationer har slagits fast, kommer vårdnadshavarna att informeras via Wilma, säger Sanna Mäki, överläkare i Raseborg. 

Läget oklart i Vasa

I Vasa blir det skolhälsovårdarna som kommer att ansvara för vaccinationerna av 12–15-åringarna, säger stadens ledande överläkare Heikki Kaukoranta till Yle Pohjanmaa. Men skolorna väntar ännu på direktiv från staden.

– Vi har inte fått någon mera information från staden, men hoppas att den kommer under eftermiddagen. Om det kommer ett direktiv om att vaccineringen ska göras i skolorna är vi nog förberedda på det och genomför den klass- eller gruppvis, säger Vasa övningsskolas rektor Mats Borgmästars. 

Nästa fredag ordnas ett dropin-vaccinationstillfälle för unga som är över 16 år. Borgmästars hoppas, och tror, att 15-åringar också kommer kunna få ta del av vaccin där även om det skulle vara efter skolstarten. Vasa övningsskolas gymnasium öppnar nämligen dörrarna redan på tisdag.

Barnen får välja själva

Även om vaccinationstillfället skulle ske i skolan är det alldeles frivilligt att ta vaccinet. Föräldrar kan inte tvinga sina barn att ta ett coronavaccin och lärare får inte heller sätta press på dom. Om hälsovården bedömer att den unga är mogen nog att fatta beslutet själv, så kan den minderåriga själv bestämma ifall den vill ta vaccinet. 

– Vaccinet är frivilligt och behandling bör ges i överenskommelse med barnet. Enligt patientlagen kan föräldrar alltså inte tvinga. Frågan kan hanteras, möjligen genom övertalning, men tvång kan inte användas, säger Tomi Voutilainen i en intervju med Yles program Ykkösaamu.