Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stormningen av Capitolium: Två personer har erkänt misshandel av polis – de står inför de längsta fängelsedomarna i fallet hittills

Från 2021
En polis i skyddsutrustning står i förgrunden, i bakgrunden demonstranter som håller i amerikanska flaggan.
Bildtext En del republikanska supportrar har demonstrerat mot åtalen i samband med stormningen av Capitolium. Den här bilden är från en sådan demonstration i New York i slutet på juli.
Bild: AFP / Lehtikuva

Två män som deltog i stormningen av USA:s kongressbyggnad Capitolium i början på året har erkänt att de misshandlade polis. Åklagaren vill se över fyra års fängelse för de misstänkta.

Närmare 600 personer står åtalade för brott i samband med stormningen av Capitolium. Den längsta fängelsedomen hittills är en man som dömdes till åtta månaders fängelse för att ha förhindrat kongressens arbete.

Under domstolsförhandlingar i Washington på fredagen erkände sig två män skyldiga till misshandel i samband med stormningen av Capitolium. De riskerar de längsta fängelsestraffen hittills: över fyra års fängelse.

De är de första i fallet som erkänner sig skyldiga till våld mot tjänsteman. Många poliser vittnade om våld mot dem efter händelsen.

En man skrek på polis och kallade dem patrioter

En av de misstänkta är en 44-årig man från New Jersey. Han åtalas för bland annat misshandel och kan få en fängelsedom på över fyra år. Som bevis under domstolsförhandlingarna användes bland annat videor från händelsen där man kan se den misstänkta blockera vägen för polis samt skrika mot polis.

Han skrek bland annat att poliserna är patrioter. Han kunde också ses skuffa och slå polis.

Han erkände sig också skyldig till ett annat brott – för att ha förhindrat kongressens arbete. Det här är ett åtal som så gott som alla misstänkta i fallet står inför.

Den misstänkta skulle kunna få upp till 20 års fängelse, men eftersom han inte har någon nämnvärd kriminell bakgrund rekommenderas mellan 41 och 51 månader i fängelse, alltså allt från 3 år och 5 månader fängelse till 4 år och 3 månader fängelse.

Fängelsedomen kan ändå bli kortare eller längre. Domen i ärendet faller den 27 september.

Den andra mannen slog och kastade saker mot polis

Den andra åtalade mannen är från Washington och är 28 år gammal. Han kunde i videobevismaterial ses kasta saker mot polis i samband med stormningen. Han tog också kravallpolissköldar och slog mot polis med metallbatong.

Också den här mannen skulle kunna få upp till 20 års fängelse, men det är troligt att längden på fängelsedomen blir ungefär likadan som i det andra fallet.

Poliser på rad sitter vid ett bord. En av dem gråter medan de vittnar om händelserna i kongressen 6 januari 2021.
Bildtext Poliser på plats i kongressbyggnaden den 6 januari vittnade i slutet på juli om det våld de fick utstå och vad de såg i samband med stormningen av Capitolium. Polisernas vittnesberättelser var känslosamma.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA:s justitiedepartement bekräftade på fredagen att mer än 570 personer har gripits och åtalats i samband med stormningen av Capitolium den 6 januari. En handfull av dem har nått domstolsförhandlingar.

De flesta står åtalade för mindre brott – såsom att olagligt ha tagit sig in i kongressbyggnaden. Mer än 170 anklagas ändå för allvarligare brott, bland annat misshandel.

En del har kommit undan allvarligare åtal efter att ha hjälpt FBI i utredningen.

Källor: AFP, Reuters.