Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nicaraguas största oppositionsparti diskat i valnämnden inför presidentvalet – president Ortega tar till allt mer auktoritära tag

Oscar Sobalvarro vinkar till kameran. Bredvid honom står Berenice Quezada som ler och tittar åt sidan.
Bildtext Oppositionspolitikern Oscar Sobalvarro får inte ställa upp i Nicaraguas presidentval tillsammans med sin kandidat för vicepresidentposten, Berenice Quezada.

Det största oppositionspartiet i centralamerikanska Nicaragua har förbjudits ställa upp i presidentvalet i november. Det här lär bana väg för en valsuccé för sittande president Daniel Ortega.

Nicaraguas valnämnd fattade beslutet på fredagen, vilket är det senaste draget i de eskalerande politiska ingripandena i landet. Tidigare har flera oppositionspolitiker som utmanat president Daniel Ortega gripits.

Oretega, som varit president sedan 2007, har anklagats för att hindra oppositionsledare att utmana honom.

Oppositionspartiet Ciudadanos por la Libertad (CXL) kommer därmed inte att få ställa upp i presidentvalet den 7 november. Oscar Sobalvarro var partiets presidentkandidat.

Krisen i Nicaragua fördjupas – allt fler prominenta politiker grips

Tidigare rebellvänner till Ortega tas till fånga.

CXL:s ledare fråntogs sitt medborgarskap i Nicaragua

Diskvalificeringen gjordes eftersom partiets ledare innehar dubbelt medborgarskap, vilket uppges strida mot lagen.

CXL leds av Carmella Rogers Amburn, mer känd under namnet Kitty Monterrey inom politiken. Hon fråntogs också sitt medborgarskap i Nicaragua och har nu endast kvar sitt medborgarskap i USA.

Det betyder att hon kan bli utvisad från landet.

– Åtgärderna som regimen har vidtagit visar hur rädda de är för ett civiliserat val, skriver partiet på Twitter.

Det senaste draget kommer några dagar efter att CXL uppgav att deras kandidat för posten som vicepresident, Berenice Quezada, tvingats sitta i husarrest utan rättslig motivering. Hon har inte fått ha kontakt med omvärlden.

Ortega lär vinna valet utan större motstånd

Ortega, en tidigare socialistisk rebelledare, står inför en fjärde period som president tillsammans med sin partipartner och fru, vicepresident Rosario Murillo.

Den 75-årige presidenten har anklagats för att styra alltmer auktoritärt och väntas nu alltså kunna styra åtminstone en period till.

Fem högerpartier utmanar honom, men enligt experter har de ingen chans mot Ortega.

Rosario Murillo och Daniel Ortega.
Bildtext President Daniel Ortega tillsammans med sin fru och vicepresident, Rosario Murillo.

Västerländska länder har kallat Ortega för diktator och fördömt hans auktoritära tag och det allt sämre människorättsläget i landet.

USA har till följd av beslutet på fredagen nekat visum till 50 personer från Nicaragua som är kopplade till presidenten. USA har tidigare nekat visum till mer än 100 människor från landet, bland dem domare och lagstiftare.

Också EU och Kanada har agerat mot Nicaragua med sanktioner. Över 30 av presidentens tjänstemän och släktingar har dessutom förbjudits resa in i USA, EU och Kanada under de senaste tre åren.

Källor: AFP, Reuters