Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Om ens en flicka börjar golfa tack vare mig så är jag nöjd” – tårögd Nuutinen kunde uppskatta OS-äventyret, även om det inte blev en finländsk medalj

Från 2021
Uppdaterad 07.08.2021 08:46.
Programmet är inte längre tillgängligt
Blåvita golfduon avslutade sin tävling i Tokyo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mycket bra, men också mycket att jobba på. För den finländska duons del resulterade OS-golfen inte i någon medalj – men för Sanna Nuutinen var det inte heller målet. Jag var här för att ge grenen ett uppsving, säger hon.

Inför den fjärde rundan fanns det ännu en gnutta hopp om en blåvit OS-medalj i golf. Både Matilda Castren och Sanna Nuutinen var inom slagkraftigt räckhåll – men för att blanda sig i tätstriden var en pangrunda ett minimikrav.

Rundan tidigarelades på grund av ett överhängande regn i Tokyo. Då vattendropparna började dugga ner över banan hade finländarna i praktiken redan tappat alla möjligheter att ta den där medaljen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Nuutinen och Castren inledde den fjärde rundan i tudelade tecken - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sanna Nuutinen stod för en stabil inledning med en birdie och sammanlagt -1 på framnian, men den bakre halvan blev jobbig. Först en birdie, sen tre bogeys.

– Men jag klarade av att avsluta med en birdie-birdie och det tänker jag fokusera på, säger Nuutinen till Yle efter att hon avslutat tävlingen med resultatet -7.

– Som helhet så kom jag under par varje runda. Det säger ändå något om hur jämn jag kan vara och vilka mina chanser är att verkligen klara mig är. Det har varit en fantastisk upplevelse. Jag visste inte vad jag skulle vänta mig, men man kunde verkligen känna av OS-andan, trots bubblan.

Sanna Nuutinen.
Bildtext Sanna Nuutinen med sin caddie Niklas Dahlgren.
Bild: Lehtikuva

Sen blir Nuutinen uppenbart rörd.

– Jag har känt ett stort ansvar för grenen överlag. För finländsk golf. Det var en mexikansk spelare som sa det bra: i hemlandet verkar publiken inte riktigt förstå vad det innebär att tävla i en major, till exempel. Men OS känner alla till. Alla kan uppskatta om det blir framgång här.

Tårarna kommer fram.

– Det känns så fint att golfen får vara en del av spelen. Och om ens en flicka börjar spela golf på grund av mig ... förlåt, jag är så trött, säger Nuutinen och försöker samla sig innan hon fortsätter:

– Då känner jag att jag gjort något meningsfullt här.

"Inte tillräckligt bra för att spela om medaljer"

Matilda Castren är inne på samma linje.

– Visst har det varit en unik vecka. Bekanta ansikten, men alla representerar sitt landslag istället för sina sponsorer. Och man ser hur stolta alla är. Det har jag också varit. Det har varit en stor ära att representera Finland, säger Castren.

Castren avslutade tävlingen på -8 efter en snäppet bättre fjärde runda. Det som ändå grämer är att fullträffen inte var värst långt ifrån. Det var små detaljer det fastnade på.

– Slagspelet var inte tillräckligt bra för att spela om medaljer den här gången. Men, det är mitt första OS och nu är jag mer redo för nästa. Jag kan också vara nöjd med hur jag klarade av att rädda resultat trots att slagen inte fungerade, säger hon.

Matilda Castren.
Bildtext Matilda Castren efterlyste det där lilla extra.
Bild: Michael Reynolds / EPA-EFE / All Over Press

För Nuutinen var OS-motståndet allt annat än bekant. Men framgångarna ger henne självförtroende inför kommande turneringar.

– Jag lämnade ändå ganska många topprankade spelare bakom mig i resultatlistan. Det ger mig en stor boost för resten av säsongen. Det var häftigt att få mäta sig mot de bästa, säger hon.

Guldet gick till USA och Nelly Korda efter en högdramatisk sista runda. Korda bjöd in flera andra spelare i fighten med en dubbelbogey på det sjunde hålet – men repade sig i imponerande stil.

Kordas slutresultat blev -17 – ett slag bättre än silvermedaljören Mone Inamis. Inami hade de facto tack vare en magisk baknia ett grepp om guldet ännu vid det sista hålet, men tvingades nöja sig med en bogey.

Inami fick dessutom göra upp om silvret i en extra runda med nyzeeländskan Lydia Ko, som också gjorde väl ifrån sig på lördagen. I omspelet blev det ändå japansk seger direkt.

Ko låg också tillfälligt i delad ledning under rundan, men fick en usel inledning på baknian. Tack vare fyra birdies på de sex sista hålen lyckades hon ändå hämta upp sig igen.

Castren slutade på delad 18:e plats, för Nuutinen blev delad 20:a.

Diskussion om artikeln