Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polen på väg att krypa till korset för att få tillgång till EU-miljarder?

Från 2021
Uppdaterad 08.08.2021 09:25.
Jaroslaw Kaczynski talar med kolleger i sejmen den 22 december 2015
Bildtext Vicepremiärminister Jarosław Kaczyński (andra från höger) säger att Poeln ska reformera en av EU kritiserar domarnämnd. Bilden är från år 2016.
Bild: EPA/RAFAL GUZ POLAND OUT

Ordförande för maktpartiet Lag och Rättvisa lovar att den disciplineringsnämnd som EU-domstolen förklarat olaglig ska skrotas. Via nämnden kan regeringen indirekt tvinga bort obekväma domare. EU hotade tidigare att frysa Polens miljardbidrag om rättsstaten inte reformeras. Nu verkar den polska regeringen backa i ett försök att avblåsa konflikten.

EU-kommissionen har krävt att Polen ändrar i sitt rättssystem så att det är oberoende från den verkställande och lagstiftande makten – annars kan Polen gå miste om 24 miljarder euro i så kallade coronastödpengar.
Nu ser Polen ut att att ta de första stegen för att gå EU-kommissionen till mötes.
Jarosław Kaczyński, som är ordförande för det styrande partiet Lag och Rättvisa, säger att Polen kommer att avskaffa den så kallade disciplineringsnämnden för domare i högsta domstolen.
Åtminstone ska den av EU hårt kritiserade nämnden upphöra i sin nuvarande form.

Nämnden kan försämra domares arbetsvillkor och sänka pension

Kaczyński, som också är Polens vicepremiärminister, säger i en intervju för statliga nyhetsbyrån PAP, att de första förslagen för att reformera domarnämnden kommer i september och "således kommer temat för dispyten (med EU) att försvinna".

EU-kommissionen har i åratal krävt att Polen ska förändra sitt rättssystem så att det är förenligt med EU:s lagar och unionens principer om rättsstatens oberoende (rule of law). Särskilt en disciplinär nämnd inom högsta domstolen har EU-kommissionen kritiserat starkt. Nämnden kan försämra domares arbetsvillkor, sänka deras pension och häva domarnas immunitet.
Eftersom det styrande partiet Lag och Rättvisa har ett så stort inflytande över denna domarnämnd kan regeringen indirekt se till att domare som upplevs som obekväma tvingas bort från högsta domstolen.

Jarosław Kaczyński.
Bildtext Maktpartiet Lag och Rättvisas ordförande Jarosław Kaczyński.
Bild: Wojtek Jargilo / EPA


I mitten av juli 2021 slog EU-domstolen fast att domarnämnden är olaglig.

En knapp vecka senare kom sedan EU-kommissionen med sin årliga rapport om rättsstaten. I den rapporten prickades särskilt Ungern och Polen.
Maktpartiet Lag och Rättvisa verkar alltså nu gå EU-kommissionen till mötes, för att inte riskera att Polen går miste om 24 miljarder i coronastödpengar från EU.
Ändå vidhåller partiets ordförande Jarosław Kaczyński att han inte godkänner EU-domstolens beslut att förklara den polska domarnämnden som oförenlig med EU:s lagar.
– Sådana här domstolsbeslut går tydligt utanför EU-fördragen och de utökar EU-domstolarnas jurisdiktion, säger Kaczyński.
Källor: Reuters, nyhetsbyrån PAP, Europaportalen

Diskussion om artikeln