Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vetter ledsen på underlaget, Chopra skrev historia och Etelätalo räddade äran: "Under 80 meter stannar jag inte"

Från 2021
Lassi Etelätalo med sitt spjut.
Bildtext OS är över för finländsk del. Lassi Etelätalo avslutade med en åttonde plats i spjut.
Bild: Lehtikuva

Vilken händelserik spjutfinal det blev som avslutade Finlands OS. När säsongens suverän Johannes Vetter aldrig kom överens med underlaget tog Neeraj Chopra i stället Indiens första friidrottsguld genom tiderna. Och Lassi Etelätalo kastade sig på ren viljestyrka in bland de åtta bästa.

Det var en ovanligt händelserik kväll vid spjutplatsen.

Redan de finländska rapporterna från träningsplanen skvallrade om en kommande skräll i herrarnas final. Ögonvittnen berättade att Johannes Vetter hade enorma problem med tekniken och var helt ur slag.

Rapporterna visade sig vara alldeles korrekta, och finalens allra största rubrik var ett faktum. Vetter, som dominerat grenen totalt i sommar och enkelt gått över 90 meter i en lång rad med tävlingar, hade stora svårigheter med den mjuka ansatsbanan och var nära att skada sig rejält när han slängde i väg sitt andra kast.

Programmet är inte längre tillgängligt

Vetter stannade nu på 82,52 och slutade nia. En utgång som få hade trott var möjlig för en månad sedan.

– Det är ett bra underlag för löparna, för alla fina världsrekord och olympiska rekord. Men inte för en spjutkastare som jag. Det gör mig verkligen ledsen, säger Vetter i intervjuzonen efter finalen.

Johannes Vetter ligger nere på banan och tar sig för knät.
Bildtext OS i Tokyo blev en plågsam historia för Johannes Vetter.
Bild: imago images/Beautiful Sports/ All Over Press

– Det går inte att bromsa in, och jag måste bromsa för att kasta långt. Jag försökte ändra teknik för att kasta långt på det här underlaget, men det var omöjligt, säger Vetter.

Lösare ben för Etelätalo

Från samma uppvärmningsplan berättades också att Lassi Etelätalo var i storslag och redo för medaljkamp.

Programmet är inte längre tillgängligt
Lassi Etelätalo säkrade plats bland åtta bästa med sitt tredje kast - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den rapportens sanningshalt visade sig vara aningen lägre. Etelätalo gjorde ett fint kast i den tredje omgången som förlängde hans tävling med tre kast till, men längre än dessa 83,28 nådde han inte och slutade åtta i OS-finalen.

– Det är en helt okej placering. Det var ganska jämnt och ett par meter till hade jag kunnat få med ett lyckat kast, säger Etelätalo till Yle efter finalen.

– Benen kändes lite lösare än i kvalet, jag fick inte rytmen att stämma i ansatsen. Det tredje kastet gick med viljekraft, jag tänkte inte stanna under 80 meter. Nånstans ifrån måste man gräva fram krafterna. Gäller bara att få ut allt ur sig själv, inget märkligare med det.

Ny indisk nationalhjälte

Guldet gick till Indien. Neeraj Chopra var veckans överlägset bästa kastare. Han var etta redan i kvalet och i finalen kopplade han tidigt greppet i den första omgången med ett kast över 87 meter.

I andra omgången klämde han sedan till med 87,58 som blev segerresultat i en tävling där Chopra hade de två längsta kasten.

Neeraj Chopra jublar med båda händerna i luften.
Bildtext Neeraj Chopra knockade resten av spjutfältet redan med sina två första kast.
Bild: All Over Press

En guldmedalj som skapade ett hejdlöst jubel i den lilla indiska hejaklacken i kurvan där spjutkastarna höll till. De få indiska journalisterna i pressutrymmen bjöd också på spontan glädjedans.

En global undersökning innan spelen visade att Indien är det land där befolkningen tycker det är allra mest intressant med OS.

Genom att ta hem Indiens första guld i Tokyo är det givet att Chopra kommer att bli en stor nationalhjälte.

– Det känns helt ofattbart. Det här är första gången Indien har vunnit guld i friidrott, så det känns väldigt bra. Det är ett stolt ögonblick för mig och mitt land, hann Chopra säga innan han rusade i väg till en historisk prisutdelning på Olympiastadion.

2,16 från finländsk medalj

Bakom honom blev det tjeckiskt på de övriga pallplatserna då två rutinerade tidigare stortävlingsmedaljörer lämpligt nog fick till säsongens bästa kast i OS-finalen.

Jakub Vadlejch tog silver på 86,67 och Vitezslav Vesely knep bronset på 85,44, fjorton centimeter längre än tyska fyran Julian Weber.

Åttan Lassi Etelätalo blev i sin tur inte mer än 2 meter och 16 centimeter från bronsresultatet. För honom en stor seger att ens vara med i Tokyo efter en karriär med skadeproblem.

– Jag var redan 2012 nära en OS-plats, och då tänkte jag att i Rio är jag säkert med, men då fick jag inte ens försöka. Och så sköts det här fram med ett år. Men nu fick jag vara med, så mina drömmar gick i uppfyllelse. På det sättet är jag nöjd, säger Etelätalo som tagit över rollen som pålitlig finländsk finalkastare.

– Tero (Pitkämäki) slutade, och nån måste ta hans plats i stortävlingsfinalerna. Men jag är så gammal redan att det måste komma nån annan nu, säger Etelätalo som ändå lovar att fortsätta i minst en säsong till.

– Kalevaspelen ordnas hemma i Joensuu nästa år. Där vill jag vara med.

Resultat:

1. Neeraj Chopra, IND 87,58
2. Jakub Vadlejch, CZE 86,67 SB
3. Vitezslav Vesely, CZE 85,44 SB
4. Julian Weber, GER 85,30 SB
5. Arshad Nadeem, PAK 84,26
6. Aliaksei Katkavets, BLR 83,71
7. Andrian Mardare, MDA 83,30
8. Lassi Etelätalo, FIN 83,28

Diskussion om artikeln