Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs IF besegrade serieledaren i fotbollsettan – RoPS åtta matcher långa förlustfria svit bröts

Från 2021
Uppdaterad 09.08.2021 05:44.
Två spelare fajtas om bollen.
Bildtext EIF:s lagkapten Xhevdet Gela i kamp om bollen med Didis Lutumba-Pitah i RoPS. Gela gjorde EIF:s segermål i matchen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Ekenäs IF var spelmässigt det klart bättre laget då tabellettan Rovaniemen Palloseura besökte Centrumplan i Ekenäs på lördag eftermiddag. Hemmalaget presenterade tre nya målskyttar för säsongen.

Matchen som spelades i regnigt väder slutade 3-2 (1-2).

Hemmalaget radade upp flera målchanser under matchens första 30 minuter. Det var ändå gästerna som träffade rätt först. Otto Kemppainen styrde in en målvaktsretur efter en frispark och gästerna tog ledningen.

EIF:s kvittering kom bara tre minuter senare. André Österholm nickade snyggt in Jarkko Heimonens inlägg från höger. Målet var Österholms första i EIF.

Före målet hade Österholm ett par mållägen, men RoPS-målvakten Miikka Mujunen drog det längre strået.

Gästernas andra mål var en gåva av hemmalaget. Målvakten Mehdi El Moutacim tvekade några tiondelar av en sekund för länge på sin utrusning och spelade ut sig i situationen.

Geoffrey Acheampong hade en enkel uppgift då han i den 41:a matchminuten förde sitt lag i ledning på nytt.

Stark andra halvlek av EIF

Till andra halvleken kom ett väldigt taggat EIF som pressade gästerna på försvar. Hemmalaget dominerade matchbilden ännu tydligare än i den första halvleken.

Ungefär tio minuter in i andra halvleken gjorde mittbacken Tuukka Andberg sitt första mål för EIF. Han sköt bergsäkert bollen i mål från ungefär tio meters avstånd.

André Österholm löper med bollen i fötterna.
Bildtext André Österholm gjorde sitt första mål för EIF.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Bara några minuter tidigare hade Andberg en farlig nick som gästernas målvakt lyckades rädda. Det läget kom på Xhevdet Gelas inlägg.

Med tio minuter kvar på matchuret fällde Vertti Hänninen EIF-kaptenen Gela med en straffspark som följd. Gela gav ingen chans till Rovaniemimålvakten och EIF ledde 3-1.

Det här var Gelas första mål för säsongen.

RoPS lyckades inte skapa några riktigt farliga lägen då laget jagade kvittering.


RoPS hade inga anfallsspelare

Efter matchen sade gästernas tränare Mikko Mannila att EIF var det bättre laget.

– Det här var en stark uppvisning av EIF. Vårt försvarsspel var inte lika bra som det brukar vara.

– På grund av skador och avstängningar hade vi inga anfallsspelare på plan i dag. Också avbytarbänken var rätt tom, vi skulle ha behövt fräscha ben i slutet av matchen, men den möjligheten fanns inte i dag, sade Mannila.

Mannilas kollega i EIF, Guillem Santesmases, var stolt över sina mannar.

– Inför matchen var spelarna väldigt taggade och i pausen snackade vi om att vi ska ge allt i andra halvleken och vinna matchen.

EIF tappar fokus ibland

EIF:s mittback William Lindqvist anser att de två baklängesmålen inte egentligen berodde på att motståndarna skulle ha pressat EIF särskilt hårt.

– Det kommer korta stunder då vi kanske tappar fokus eller vad det beror på. Det måste vi förbättra, vi kan inte fortsätta med att släppa in två mål i varje match. Det håller inte i längden.

Robin Sid var en av segerarkitekterna i hemmalaget. Han tycker det är fint när EIF gör mål, men han hoppas baklängesmålen skulle minska i antal.

– Vi måste vara tuffa i de där lägena. Jag var själv ganska nära situationerna där RoPS gjorde sina mål i dag och det gäller att vara först på bollen, säger Sid.

EIF:s Robin Sid och William Lindqvist efter segern över RoPS

6:25

Han var ändå väldigt glad då EIF två gånger steg ur underläge i matchen.

– Vi visar karaktär i den här matchen och tar tre viktiga seriepoäng av serieledaren.

EIF spelar på onsdag igen

EIF spelar sin följande match på onsdag (11.8) då Karlebylaget KPV kommer på besök. Santesmases säger att det inte finns tid eller möjlighet för mycket annat än att återhämta sig.

– Vi har en tuff vecka framför oss med matcher både onsdag och lördag, säger EIF-coachen.

RoPS kom till Ekenäs med en åtta matcher lång förlustfri svit. Tabellettan hade senast förlorat en match i mitten av juni (13.6) då TPS var bättre med 1-0 i Rovaniemi.

Tuukka Andberg har kontroll på bollen.
Bildtext Mittbacken Tuukka Andberg gjorde EIF:s andra mål i matchen.
Bild: Patric Westerlund / Yle


EIF besegrade MuSa i Björneborg med klara 62 på söndagen (1.8), men var före det i en liten svacka. Inför matchen mot RoPS var Ekenäslaget på femte plats i serietabellen.

Hemmalagets tränare Guillem Santesmases var tvungen att möblera om en del i laguppställningen. Anfallsspelaren Olli Jakonens varningskonto var fyllt och han var avstängd från matchen.

Tuukka Andberg som blev inbytt efter en timmes spel mot MuSa började nu som mittback med William Lindqvist och Riku Selander bredvid sig i trebackslinjen. André Österholm spelade wing back till höger i Björneborg, men började nu som spets. Jarkko Heimonen inledde som höger wing back mot RoPS.

Gästerna saknade sin målfarligaste spelare i Ekenäs. Simo Roiha, som gjort åtta mål på 15 matcher har varningskontot fyllt och var avstängd. Samma sak gällde RoPS:s holländska mittfältsspelare Nino Roffelsen.

Då lagen för första gången någonsin möttes i seriematch i början av juni (6.6) i Rovaniemi gjordes det inga mål. Båda lagen fick då med sig en poäng.


Kangaslahti lämnar EIF för MuSa

I lördagens match var kanske målvakten Miikka Mujunen, trots tre insläppta mål, RoPS:s bästa man. Mittfältsspelaren Vili Saarikoski gjorde också en bra match.

Hemmalaget spelade kollektivt väldigt bra. Artister som Robin Sid, Stanislav Efimov eller Akseli Ollila gör EIF till en väldigt oberäknelig motståndare. Unga Oskari Sallinen spelade väldigt bra och rörde sig på stora ytor.

Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats. Mikko Leino dömde inför 425 åskådare.

Den haltande serietabellen finns på Yles text-tv sidan 244.

På fredagen meddelade EIF att mittfältsspelaren Julius Kangaslahti går till Musan Salama. Kangaslahti har inte spelat en enda division 1-match med EIF. Han har spelat i föreningens akademilag i herrtrean.

Resultat, division 1


EIF - RoPS 3-2 (1-2)

31' Otto Kemppainen 0-1

33' André Österholm 1-1

41' Geoffrey Acheampong 1-2

55' Tuukka Andberg 2-2

81' Xhevdet Gela str 3-2

Publik: 425  

HJK Klubi 04 - MuSa 4-0 (1-0)

22' Kalle Wallius 1-0

53' Taddeus Fomakwang 2-0

73' Kai Meriluoto 3-0

90+3' Casper Terho 4-0  

Publik: 80  

Gnistan - FF Jaro 0-1 (0-0)

72' Tyler Reid 0-1  

Publik: 352

TPS - PK-35 2-1 (1-0)

24' Elmo Heinonen 1–0
46' Joakim Latonen 2–0
69' Ville Salmikivi 2–1

Publik: 1 245

KPV - MP 1-0 (0-0)

78' Oke Akpoveta 1–0

Publik: 842

Diskussion om artikeln