Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irak avbryter flygningar till Minsk - nu väntas trycket vid Litauens gränser lätta

Från 2021
Kaksi rajapylvästä ja puomi verkkoaidan takaa kuvattuna
Bild: EPA

Irak avbryter passagerarflygningar till Belarus huvudstad Minsk. Under sommaren har flera migranter, som strävar efter att ta sig till Europa, rest till Belarus. Därifrån har de styrts till den litauiska gränsen som nu är stängd.

Iraks civilluftsfartsmyndighet har tillfälligt förbjudit passagerarplan att flyga till Minsk.

Beslutet gäller tillsvidare och berör både flygbolaget Iraqi Airways, som tidigare i veckan meddelat att de avslutar flygningarna i en vecka, och flygbolaget Fly Baghdad. Det här uppger Estlands public service bolag ERR.

Iraks utrikesminister Fuad Hussein sa på fredagen att Baghdad har vidtagit åtgärder för att skydda irakiska invånare från att falla offer för smugglingsnätverk.

Tomma plan får hämta hem passagerare

Den irakiska myndigheten tillåter däremot tomma flyg att flyga till Minsk. Målsättningen att föra hem de irakier som vill återvända.

Enligt Litauens public servicebolag landade ett tomt irakiskt plan i Minsk på fredagen. Enligt Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis har ungefär 300 irakier uppgett att de vill återvända till hemlandet.

Landsbergis har sagt att han bett Iraks utrikesminister om att flygningarna helt och hållet skulle avslutas.

Migranter väntar vid ett stängsel nära den litauiska gränsstaden Kapciamiestis.
Bildtext Enligt Litauens utrikesminister har cirka 300 irakier sagt att de vill återvända till Irak. Bild från mitten av juli.
Bild: AFP / Lehtikuva

Antalet migranter vid den litauiska gränsen har flerfaldigats

Ett stort antal irakier har på sistone anlänt till Minsk med flyg från Bagdad och andra irakiska städer. Många av dem har sedan med hjälp av belarusiska myndigheter förts till den litauiska gränsen och vidare in i landet.

Ännu i början av veckan uppgav Irak att flera flyg skulle anlända från olika städer.

Under sommaren har de litauiska myndigheterna gripit över 4 000 personer som olagligt tagit sig över gränsen. Flera av dem är irakier.

EU har hjälpt Litauen utöka sin gränsbevakning och förhandlat med Iraks regering om att minska flygningarna.

Lukasjenko ogillar att Litauen är oppositionens fristad

Litauen och EU har anklagat Belarus för att använda migranterna som ett politiskt vapen. Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko ser Litauen som en motståndare, eftersom landet har låtit den belarusiska oppositionen verka fritt inom dess gränser.

Den här veckan började Litauen avvisa migranter direkt från gränsen. Under de senaste dagarna har därför allt fler migranter tagit sig till Polens och Lettlands gränser.

Källa: Yle Uutiset, AFP, ERR, LRT

Texten är till stor del en översättning av Irak on keskeyttänyt lennot Minskiin – siirtolaispaine Liettuan rajalla saattaa helpottaa skriven av Ahti Kaario. Texten är översatt av Anna Björkqvist.