Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bränderna kring Medelhavet fortsätter – tusentals evakuerade i Grekland: "En mardrömslik sommar"

En brandman och en helikopter utför släckningsarbete i utkanten av den skog.
Bildtext Branden vid berget Parnes norr om Aten drog under lördagen in i staden Thrakomakedónes på grund av hårda vindar.

De massiva skogs- och markbränderna fortsätter rasa i Grekland. Åtminstone en person har dött och tusentals har evakueras undan bränderna, som pågått i snart två veckor.

Tusentals invånare och turister har sedan torsdag evakuerats undan bränderna norr om Aten. På lördagseftermiddagen såg bränderna ut stävjas, men de hårda vindarna ser ut att öka i styrka och kan ge branden mer fart.

Bränderna fortsätter också rasa på Peloponnesos och på Greklands nästa största ö Evia, varifrån hundratals personer måste evakueras med färja natten till lördagen.

Mer än 400 skogsbränder har brutit ut runtom landet under det senaste dygnet, enligt Reuters. Åtminstone en person har dött och minst 20 personer har skadats.

Grekland drabbas av den värsta värmeböljan på 30 år. Temperaturen på kring 40 grader och hård vind gör släckningsarbetet svårt. Mer än 800 brandmän, med tillägg av personal från bland annat Cypern, Frankrike och Israel, deltar i släckningsarbetet.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis sa på lördagen att efterarbetet och återställningen kommer att inledas så fort som möjligt, och att skog kommer att återplanteras på de brandhärjade områdena.

– När den här mardrömsaktiga sommaren är över kommer skadorna att repareras så fort som möjligt.

En eldhärjad skog i Grekland.
Bildtext Bränderna har ödelagt skog vid berget Parnes norr om Aten.

Regn lättar situationen i Turkiet

Också grannlandet Turkiet har drabbats av svåra bränder, men tack vare kraftigt regn har man lyckats stävja flera av dem.

Bland annat i kuststaden Antalya är markbränderna nu under kontroll tack vare regnet.

Också i den bland turister populära provinsen Muğla rapporterades släckningsarbetarna ha de flesta bränder under kontroll under lördagen.

Bränder härjar ändå fortsatt i fem områden i Turkiet.

Över 200 bränder har rapporterats i nästan 50 olika områden. Åtta personer har dött och flera tiotal har hamnat på sjukhus.

Snabbvideo: Se hur elden sprider sig på bara 35 minuter i turkisk by
Snabbvideo: Se hur elden sprider sig på bara 35 minuter i turkisk by - Spela upp på Arenan

Vanligare med extremvärme

Enligt en kommande rapport av FN:s klimatpanel IPCC, som nyhetsbyrån AFP har tagit del av, kommer det att bli vanligare med liknande värmeböljor i områdena kring Medelhavet.

I framtiden kommer Medelhavsländerna att drabbas av allt häftigare värmeböljor, torka och bränder.

IPCC förutspår att temperaturerna runt Medelhavet sannolikt stiger snabbare än på andra håll i världen, och det här hotar i sin tur bland annat fisket och turismen i området. Tio miljoner människor kommer att utsättas för vattenbrist och dödlig värme.

Källor: Reuters, AFP, AP