Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals räddade migranter i land på Sicilien 

Från 2021
Hjälparbetare hjälper migranter ombord en orange gummibåt, fartyget Ocean Viking i bakgrunden.
Bildtext Migranter hjälptes ombord Ocean Viking i juli.
Bild: SOSMed / DAPRESS / SplashNews.com / STELLA Pictures / AOP

257 migranter anlände på lördagen i Sicilien, nästan en vecka efter att de räddats till havs utanför Tunisien. Också ett annat fartyg med 549 personer ombord har fått tillstånd att lägga till i Pozzallo på söndag.

Efter flera dagar i limbo på Medelhavet gav de italienska myndigheterna den tyska organisationen Sea Watch fartyg grönt ljus att lägga till i hamnen i Trapani. Ombord var 257 migranter som räddats till havs.

Samtliga ombord coronatestades när de anlände. 

Sea Watch hade redan i torsdags varnat om att situationen ombord var kritisk, då flera av migranterna visade tecken på uttorkning och då det inte fanns tillräckligt med mediciner på fartyget. En del av migranterna hade varit ombord i en vecka.

Också det franska räddningsfartyget Ocean Viking fick tillstånd att komma till Italien, enligt AFP. Fartyget väntas anlända till Pozzallo i Sicilien på söndag. Ombord på fartyget är 549 migranter, varav 118 är minderåriga.

Enligt den internationella migrationsorganisationen har fler än tusen personer dött i år då de försökt korsa Medelhavet.

Källor: AFP, AP