Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tullen: Explosionsartad ökning i införseln av nikotinsnus – brottsutredningar inleds nästan dagligen

Från 2021
Uppdaterad 08.08.2021 15:12.
En person håller i en snusdosa.
Bildtext Såväl klassiskt snus som nikotinsnus med högre nikotinhalt lockar finländarna. Införseln i landet har ökat, uppger Tullen.
Bild: Alamy / All Over Press

År 2019 tog Tullen beslag på 19 nikotinprodukter, i fjol var beslagen betydligt fler. Speciellt införseln av nikotinsnus har ökat – Tullen gjorde 900 beslag i den kategorin år 2020.

Tullens statistik över beslag visar att allt fler finländare använder det som kallas nikotinsnus, alltså portionspåsar som innehåller nikotin – även kallat nikotinpåse. Skillnaden mellan vanligt snus och nikotinsnus är att den här typen av snus innehåller stora mängder nikotin, men inte tobak.

Också vitt snus blir populärare bland finländarna, uppger Tullen.

– När coronaläget eskalerade, började man beställa den här typen av snus på posten från Sverige och baltiska länder. Införseln av snus har ökat explosionsartat, säger Tullens övervakningsdirektör Hannu Sinkkonen till STT.

Tullen tar endast beslag på produkter där nikotinhalten är över 4 milligram/portion. För att köpa så här starka nikotinprodukter krävs recept i Finland.

Enligt Sinkkonen är principen att en förundersökning inleds om den här typen av produkter överskrider gränsen. Straffet kan bli böter eller upp till ett års fängelse.

– Nästan dagligen öppnas brottsutredningar.

Tullens statistik visar att det snus som tas in i landet används lika mycket för eget bruk som för vidareförsäljning.

Vanligt snus lockar ännu

En skillnad mellan vanligt snus och nikotinsnus är att nikotinsnuset innehållet betydligt mer nikotin.

Vanligt snus innehåller drygt 8–10 milligram nikotin – de starkaste märkena kan innehålla 22–42 milligram nikotin. Nikotinsnuset kan innehålla upp till 150 milligram nikotin. Enligt Finlands Tandläkartidning har det i Estland sålts nikotinsnus med en nikotinhalt på 249 milligram.

Smugglat snus.
Bildtext Tullen tar med jämna mellanrum beslag på snus.
Bild: Finska tullen

Tullens statistik visar att det vanliga snuset fortfarande lockar lika mycket som tidigare – eller mer. Nikotinsnuset har med andra ord inte ersatt införseln av vanligt snus.

Fjolåret var ett ovanligt livligt år för Tullen då man beslagtog över 7 000 kilogram snus. År 2019 var samma siffra 5 000 kilogram.

Hittills i år har Tullen tagit beslag på 5 900 kilogram snus. Införseln av snus fortsätter alltså att öka.

Snusandet ökar både bland män och kvinnor i Finland och Norge – i Sverige snusar männen mindre än förr

Hur många finländare som använder nikotinsnus är oklart – några sådana uppgifter finns inte vid Institutet för hälsa och välfärd (THL). Rent allmänt kan institutet ändå säga att snusanvändningen bland kvinnor och män i Finland har ökat.

I början på 2000-talet snusade 1–3 procent av finländska män – år 2020 var samma siffra 7 procent. Snusanvändningen bland kvinnor är marginell. Det dagliga snusandet bland kvinnor har gått från 0,2 procent år 2018 till 0,6 procent år 2020.

En närbild på en kvinna som sätter en snusprilla under överläppen.
Bildtext Snusandet försämrar munhälsan – det leder bland annat till ilningar och missfärgade tänder.
Bild: Alamy / All Over Press

Snusandet har också blivit populärare i Norge. I början på 2000-talet snusade 6–10 procent av norska männen dagligen, medan samma siffra år 2020 var 22 procent. För de norska kvinnornas del har snusandet ökat från 0–1 procent i början på 2000-talet till 8 procent i fjol.

I Sverige har snusandet minskat bland männen, men ökat bland kvinnor. I början på 2000-talet snusade 20–22 procent av männen, i fjol snusade 18 procent. År 2004 snusade 3 procent av de svenska kvinnorna – samma siffra i fjol var 5 procent.