Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norge körde över Sverige och fixade bitterljuv handbollsmedalj – bronsmålvakten Solberg: "Mamma är svensk och utklassningen gör ont i hjärtat"

Från 2021
Norska spelare firar efter att ha tagit OS-brons.
Bildtext Det var norsk glädje efter slutsummern – men för vissa ebbade euforin snabbt ut.

I en annan gren hade domaren stoppat matchen – för så överlägset var Norge i bronsmatchen mot Sverige. Trots segern med 17 måls marginal (!) var norska storstjärnan Nora Mørk mer nedstämd än många av svenskorna. "Jag hade önskat spela final i stället", säger hon till Yle Sporten.

Det var en match som kunde ha avslutas i halvtid. Antagligen hade bägge parter gått med på det.

Norge ledde redan med 12 mål i paus mot ett Sverige som tappat konceptet efter en annars fin turnering. Efter slutsignalen lyste siffrorna 36–19 från ljustavlan, ovanför de dansande norskorna som vrålade ut sin glädje mitt på planen.

Det var en medalj som motsägelsefullt nog var efterlängtad, men inte helt och hållet välkommen. 

– Vi har kämpat och jobbat för den här medaljen, även om det inte blev den färg vi hade hoppats på. Jag är stolt och ödmjuk ändå, säger den norska målvakten Silje Solberg, som var en levande vägg i finalen.

Solberg stod för 14 parader i finalen, många av dem högst imponerande. Hon fick också en anteckning i målprotokollet efter att ha lobbat in en boll i samband med ett misslyckat svenskt målvaktsbyte.

Men trots succén ser Solberg nästan förlägen ut bakom ansiktsmasken.

– Mormor och mamma är från Sverige, så det gör ont i mitt svenska hjärta att det blev så stor utklassning.  

Norska spelare firar efter bronset.
Bildtext Efter missen i semifinal kom Norge igen upp i maxnivå.
Bild: EPA

På många sätt blev turneringen i Tokyo en repris från den i Rio. Också då förlorade Norge med uddamålet i en högdramatisk semifinal, men kom igen och fixade en bronsmedalj med stor marginal.

Den här gången sved förlusten mot Ryssland extra mycket.

Åttamålsskytten och profilspelaren Nora Mørk såg nästan ledsen ut då hon ställde sig framför Yle Sportens intervjumikrofon. 

– Det kändes väldigt bra att vinna brons. Vi bestämde oss för att göra allt för att ta en medalj, men visst är det otroligt frustrerande att inte spela i finalen. 

Du verkar inte vara överlycklig över bronset. Grämer semifinalförlusten fortfarande?

– Det är fortfarande bittert, förstås. I dag spelade vi som vi borde ha gjort i semifinalen och jag hade verkligen önskat att vi spelade i finalen. Det var otroligt tufft att förlora med ett mål. Men jag är också stolt, säger Mørk med stråk av missnöje i stämman. 

Mørk säger sig vara trött på att vänta. Hon fick vänta fem år på att få revansch efter Rio och nu får hon vänta tre år till på en ny chans i Paris. 

– Ni ska inte räkna bort mig, jag älskar fortfarande att spela handboll. 

Oavsett känslor fortsätter en imponerande norsk medaljrad i OS. Det blev guld i Peking och i London, brons i Rio och nu igen en tredjeplats. Norge har varit bland de fyra bästa i OS sedan 1988 med ett undantag: Aten 2004. 

"Bitterheten sitter i, men vi skrev historia"

I det svenska lägret var känslorna också blandade. Den övergripande känslan: Laget kom inte upp till samma nivå som tidigare i turneringen.

Elin Hansson dröjde kvar vid planen en lång stund innan hon motvilligt makade sig vidare till de väntande journalisterna.

– Vi var inte riktigt där i dag. Vi gav inte 100 procent i alla lägen och hade svårt att komma in i matchen, säger Hansson, som gjorde ett mål i matchen. 

– Det känns extra tungt att avsluta med en prestation vi inte är nöjda med. 

Rödtröjorna avgjorde matchen tidigt genom att göra sex mål på raken och gå från 8–5 till 13–5. Sverige försökte åtgärda problemen med två timeouts, men det fanns ingen medicin mot forceringen.

Jamina Roberts stoppas i ett anfall.
Bildtext Sverige hade stora problem med att få bollen in i mål.
Bild: EPA

Sverige fick jobba stenhårt för varje mål och lätta missar blandades med skott ur dåliga lägen. Svenskarna tog 51 avslut i matchen och gjorde bara 19 mål. I jämförelse: Norge satte 36 mål på 50 försök. 

Trenden fortsätter: Norge har nu vunnit sju av nio mästerskapsmatcher mot Sverige sedan millennieskiftet. Många av förlusterna har kommit i kritiska lägen. 

Norge satte stopp för Sveriges OS-medaljdröm i kvartsfinalen i Peking 2008 och i Rio 2016. Nu räckte det svenska krutet till bronsmatch innan det västra grannlandet stängde passagen.

Sverige klarade ändå av att skriva historia i turneringen. Landet tog sig för första gången till semifinal på damsidan och vann över det ryska laget med en imponerande tolvmålsmarginal i gruppspelet.

– Bitterheten kommer att sitta i ett bra tag, men vi skrev historia. Det är väldigt stort, säger Linn Blohm.

Det första steget är taget, men avståndet till Norge är fortfarande gigantiskt för Sverige, som aldrig tagit medalj i OS eller VM. Norge har 17 medaljer på kontot efter söndagens framgång.