Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ytterligare tre provinshuvudstäder förlorade till talibanrebellerna i Afghanistan på söndagen – de våldsamma striderna fortsätter

Från 2021
Uppdaterad 08.08.2021 17:56.
Afghanistanska soldater.
Bildtext Regeringsstyrkorna har fått ge vika för talibanrebellerna i två provinshuvudstäder på söndagen..
Bild: Hoshang Hashimi / Getty Images

Talibanrebellerna har på söndagen tagit över den stora provinshuvudstaden Kunduz i nordöstra Afghanistan samt Sar-e-Pul och Taloqan.

Afghanska regeringsstyrkorna har förlorat fem provinshuvudstäder till talibanrebellerna sedan fredagen. Nyhetsbyrån AFP:s korrespondent i Kunduz säger att talibanerna har tagit kontroll över alla huvudnyckelanläggningar i staden.

– Våldsamma gatustrider pågår i olika delar av staden. En del säkerhetsstyrkor har retirerat mot flygplatsen, uppger regionala myndigheter för AFP.

– Talibanerna har nått huvudtorget i staden. Det är totalkaos. Flygplan bombar, säger en invånare i staden till nyhetsbyrån per telefon.

Kunduz är ett viktigt mål för talibanerna som under flera års tid försökt ta makten i staden. Det har man också tidigare lyckats med 2015 och 2016, men det talibanska maktinnehavet har bara varat i korta perioder.

Det afghanska försvarsministeriet har meddelat att regeringsstyrkor försöker återta viktiga nyckelanläggningar i Kunduz. Kommandostyrkor har inlett en operation där en del områden, till exempel byggnaderna där den nationella radion och tv:n verkar, har tömts på talibaner, uppger ministeret.

Oroligheterna fortsätter i Afghanistan - Spela upp på Arenan

Fokus på att försvara större städer

Senare under söndagen konstaterades det att talibanerna tagit kontroll över provinshuvudstaden Sar-e-Pul i norra Afghanistan där det pågått våldsamma strider.

Det samma gäller provinshuvudstaden Taloqan som ligger öst om Kunduz.

– Vi retirerade från staden på eftermiddagen, då regeringen hade misslyckats med att skicka hjälp, säger en källa inom säkerhetsstyrkorna till AFP.

– Staden är nu helt och hållet i talibanernas händer.

Talibanerna har sedan fredagen tagit kontroll över två andra provinshuvudstäder, Zaranj och Sheberghan. Kunduz är den största staden som fallit sedan våldsamheterna trappades upp i maj.

Afghanska regeringsstyrkor kämpar med att försvara en rad med städer runtom i landet, men en del områden har man tvingats överge. Fokus ligger på att försvara större städer.

Källor: AFP, Reuters

Artikeln har uppdaterats 8.8.2021 klockan 10.41 med uppgifter om att talibanerna tagit kontroll över en till provinshuvudstad, Sar-e-Pul. Klockan 17.27 uppdaterades artikeln med att Taloqan numera är under talibanernas kontroll.