Hoppa till huvudinnehåll

Sport

55 raka segrar och sju guld i rad för hela idrottsvärldens mest överlägsna landslag: “Aldrig lätt att spela i det här laget”

Från 2021
En rad men amerikanska spelare i vita speltröjor klappar om varandra och ger high-fives.
Bildtext USA:s damer firade behärskat efter att ha slagit Japan i OS-finalen med 90–75.
Bild: All Over Press

Inget landslag dominerar så stort i OS som USA:s basketdamer. Segern över Japan i finalen förlängde den förlustfria tiden till 29 år, och säkrade positionen som det lag som vunnit flest guld i rad i olympiska spel.

Den 5 augusti 1992 i Barcelona förlorade USA:s basketdamer i en semifinal i OS. 

Det säger allt om tidsepoken att motståndaren då var OSS, spillrorna av det nyligen splittrade Sovjetunionen.

Sedan dess har USA radat upp 55 raka segrar. Och sjunde raka OS-guldet säkrades via en seger med 90–75 över Japan i finalen i Tokyo.

– Det är aldrig lätt att spela i det här laget med pressen som finns. Men den här gruppen hittade ett sätt att vinna och jag är bara glad att gruppen fick uppleva det, säger Diana Taurasi i intervjuzonen efter guldet.

Programmet är inte längre tillgängligt

Nästan som en träningsmatch

Det handlade om en OS-final med värdlandet som ena part, men framstod närmast som en träningsmatch. USA ryckte genast upp en ledning med 10–2 och snabbt stod det klart att enda frågan var hur mycket Japan skulle förlora med.

Om nu nån hade trott något annat.

I Saitama Super Arena hade biljetter delats ut åt frivilligarbetarna och på ena kortsidan satt de i sina blå skjortor på varannan stol och klappade artigt, noga med att följa OS-reglerna och inte bjuda på några verbala hejaramsor.

Inför publiken på plats och tv-tittarna hemma gjorde Japan en tapper insats och föll till slut med bara 15 poäng. När slutsignalen gick såg det nästan ut som om de japanska spelarna var mer nöjda.

Griner bäst på plan

Även om de amerikanska spelarna i intervjuzonen gjorde sitt för att intyga hur mycket OS-guldet betydde.

– Sju i rad, jag menar det är bara helt otroligt, säger Brittney Griner.

– Det här har varit en otrolig resa, genom allt. Alla nejsägare, covid och allt vi måste övervinna för att ta oss till final och sen vinna finalen, säger Griner.

Amerikansk spelare i vitt slåss om bollen med två japanska spelare i rött.
Bildtext Brittney Griner gjorde vad hon ville i OS-finalen.
Bild: All Over Press

Brittney Griner var bäst på plan i finalen med sina 30 poäng. Japan kunde inte stoppa Phoenix Mercurys 206 centimeter långa center. En rollmodell för långa kvinnor. 

– Min hälsning till dem är “var annorlunda”, “älska att du är annorlunda”. Världen skulle vara tråkig om vi alla var likadana. Jag älskar att vara lång, jag älskar att vara större med mina herrskor av nummer 53.

Avslutningen av Tokyo-OS med damernas finaler i basket, handboll och volleyboll dagen efter herrfinalerna var en lämplig slutvinjett också för USA:s OS där de kvinnliga idrottarna denna gång tog hem fler medaljer än männen.

– Kvinnokraft, kvinnokraft. Det visar att vi kan tävla vilken sport den än handlar om, och det bara växer. Jag vet att det finns en massa flickor hemma som tittar på OS och tänker “jag vill vara som dem”, och idrotten kommer bara att bli bättre över hela linjen i varje gren, säger Griner.

20 år av uppoffringar

I det vinnande USA-laget låg mycket fokus efter slutsignalen på de två spelarna som tog karriärens femte OS-guld, kaptenen Sue Bird och Diana Taurasi.

 – Det är 20 år av uppoffringar, av att sätta allt annat åt sidan och bara vilja vinna. Det är mycket tid på planen, mycket tid borta från familjen, säger Taurasi.

Vit spelare har bollen i knästående med röd spelare stående bakom.
Bildtext Diana Taurasi har vunnit guld i OS som avgjorts 2004, 2008, 2012, 2016 och nu sommaren 2021.
Bild: All Over Press

– Vi har ignorerat snacket om fem guld och bara försökt leva i stunden. Vi ville verkligen njuta av det här och få det att handla om laget.

Ingen kunde ens utmana USA i årets turnering. De tre utslagsmatcherna vann laget med totalt 59 poängs marginal. 

Bara tre år till nästa OS när USA lär ta hem åttonde raka guldet. Frågan är närmast om veteranerna som Diana Taurasi är med då också.

– Jag menar, jag tycker om Paris, säger Taurasi.