Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spårvagnar börjar rulla i Tammerfors på måndag – byggarbetena blev billigare än beräknat

Från 2021
Uppdaterad 08.08.2021 15:16.
Röd spårvagn i Tammerfors.
Bildtext Efter ungefär fyra år av byggen är spårvägen nu klar i Tammerfors.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Kollektivtrafiken i Tammerfors har fått tillökning. Från och med måndag kan tammerforsarna hoppa på spårvagnen när det vill ta sig till jobbet eller åka runt i sin hemstad.

– Det här är en fin dag naturligtvis för tammerforsarna men också för hela Finland när vi nu äntligen får spårvagnar att röra sig i Tammerfors, säger statsminister Sanna Marin till Yle Uutiset.

Marin var ordförande för stadsfullmäktige i Tammerfors när beslutet om spårvägen fattades. Det fördes en häftig och färggrann diskussion där man vände och vred på frågan innan beslutet togs, minns Marin projektet som hade förberetts under en lång tid.

Pääministeri Sanna Marin Tampereen keskustorilla.
Bildtext Sanna Marin var på plats i Tammerfors under spårvagnsfesten som ordnades på söndag.
Bild: Clarissa Jäärni / Yle

I november 2016 beslutade Tammerfors fullmäktige slutligen att en spårväg skulle byggas. Nu, fem år senare, står den klar inom den utsatta tidtabellen och priset för hela projektet ser ut att understiga budgeten med 34 miljoner euro, uppger Tampereen Raitiotie.

Spårvägen går från Pyynikintori till Hervantajärvi.

Tampereen raitiovaunun lipunlukija
Bildtext Så här ser Tammerfors spårvagnar ut på insidan.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Vilken betydelse har spårvagnarna för Tammerfors?

– Spårvägen har en väldigt praktisk betydelse för oss tammerforsare och alla som reser här. Den är en del av vår vardag och en transportmedel som tar oss från en plats till en annan. Dessutom är den en symbol för att Tammerfors mod. Vi vågar göra modiga beslut för framtiden, säger Marin.

Tammerfors hoppas att spårvagnarna ska göra staden attraktivare. Dessutom hoppas man förbättra luftkvaliteten i staden, lätta på rusningen i stadscentrum och öka på trivseln genom den nya kollektivtrafiken och den ökade användningen av grön energi.

– Spårvägen är en kollektivtrafiklösning, men också en stor del av stadsutvecklingen. Under 2014-2017 byggdes 8 500 bostäder i Tammerfors. Under åren 2018-2021 stod 15 000 bostäder klara. En stor del av dem byggdes längs spårrutten, säger Tammerfors borgsmästare Lauri Lyly i Tampereen Raitioties pressmeddelande.

Tamperelainen raitiovaunu
Bildtext Tammerfors hör till ett av de områden som växer i Finland.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Tammerfors har satsat på tillväxt och bygge i staden. Det har inte fallit i god jord hos kritiker som menar att stadens pengar bara verkar räcka till byggprojekt.

– Nog strävar också Tammerfors mot att förbättra invånarnas vardagstjänster. Det har betonats mycket under den fullmäktigeperiod som nu tar slut. Vi gör inte bara investeringar utan bryr oss också om invånarnas vardagliga tjänster, säger Sanna Marin.

Samtidigt betonar hon att Tammerfors är en växande stad som behöver investeringar.

Källor: Yle, Tampereen Raitiotie Oy, STT, MTV Uutiset.

Bilden på sätena byttes ut till en korrekt bild klockan 15.15.