Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Personalbrist tvingar Nya barnsjukhuset att flytta intensivvårdspatienter till andra sjukhus – linjechef: “Situationen är tajt”

Från 2021
Uppdaterad 09.08.2021 09:12.
Nya barnsjukhuset i Mejlans i Helsingfors.
Bildtext Behandlingen av många, mer krävande sjukdomar hos barn, till exempel hjärtkirurgi och organtransplantationer, är koncentrerade till Nya barnsjukhuset.
Bild: Silja Viitala / Yle

Nya barnsjukhuset har flyttat patienter från intensivvårdsavdelningar för att kunna garantera att patienter som behöver specialkunnande får den vård de behöver, rapporterar Yle Uutiset.

Patienter har flyttats från Nya barnsjukhusets intensivvårdssavdelning till andra intensivvårdsavdelningar.

Jukka Salminen, linjechef för barnkirurgi på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, säger till Yle Uutiset att arrangemanget beror på att det just nu råder brist på vårdpersonal.

– Den här sommaren har vi dessutom haft överraskande frånvaron, och det är svårt att hitta kunnig, ersättande personal, säger han.

Salminen syftar på den personalbrist som råder inom social- och hälsovårdsbranschen – ett problem som varit på tapeten redan länge.

Till exempel i juli rapporterade Yle Uutiset att man tvingats stänga ner hälsovårdscentraler i Norra Karelen på grund av personalbrist.

Personal från Nya barnsjukhusets andra avdelningar har flyttats till intensivvårdsavdelningen för att råda bot på problemet, men man har också tvingats flytta en del barnpatienter till andra avdelningar i Helsingfors.

– För ett par patienter har vi arrangerat vården på andra intensivvårdsavdelningar. Det är patienter vars vård kan skötas på ett säkert sätt där, säger Salminen.

Vill garantera vård som kräver specialkunnande

Flytten görs enligt Salminen så att man kan garantera att de patienter som endast kan vårdas på intensiven vid Nya barnsjukhuset får den vård de behöver. Nya barnsjukhuset i Mejlans sköter alla hjärtoperationer på barn och krävande ingrepp såsom transplantationer.

– Situationen är tajt, men med de här arrangemangen garanterar vi att patienterna vårdas på ett tryggt sätt och att systemet fungerar.

Salminen säger att han inte hört om att arrangemangen skulle ha väckt oro hos barnens familjer.

– Jag tror att föräldrarna har förståelse. Endast sådan vård inom vilken det finns kunnande på annat håll, har organiserats på andra avdelningar.

Hoppas på snabb lösning

Situationen är ändå exceptionell.

– Vi har inte tvingats ta till sådana här lösningar på åtminstone tio år.

Salminen påminner om att problemen med personalbrist inte bara gäller barnintensiven. För att undvika liknande problem säger Salminen att man på sikt borde fokusera på att göra branschen mer attraktiv, och på så sätt råda bot på arbetskraftsproblemen.

Men medan man inväntar större förändringar förbereder sig Nya barnsjukhuset på att göra liknande arrangemang också i fortsättningen.

Salminen tror och hoppas ändå att den nuvarande undantagssituationen får ett snabbt slut.

– Sommarens avgränsning i vården upphör om två veckor, och åtminstone just nu verkar det som att vi klarar oss bra. Därefter blir läget betydligt lättare, säger Salminen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Uuden lastensairaalan teho-osastolta on siirretty potilaita muualle työntekijäpulan vuoksi – linjajohtaja: "Tilanne on tiukka" av Marica Paukkeri. Artikeln är översatt av Sara Sundman.

Artikeln uppdaterades 9.8 klockan 9.11, akuten korrigerades till intensiven.