Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gravida på sjukhus på grund av deltavarianten – flera har fått föda för tidigt

Från 2021
Uppdaterad 09.08.2021 09:09.
Ultraljudsundersökning av ett foster på Kvinnokliniken i Helsingfors.
Bildtext I och med att coronavirusets deltavariant blivit vanligare ökar också hälsorisken för gravida.
Bild: Yle/Jouni Soikkeli

Att coronavirusets smittsamma deltavariant blivit vanligare speglas också i antalet coronafall hos gravida. På universitetssjukhusen i Tammerfors och Helsingfors har man fått göra flera prematura kejsarsnitt på grund av covid-19.

Seppo Heinonen, områdesdirektör för kvinnosjukdomar och förlossningar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, säger till STT att situationen nu är lik läget under vårens epidemitopp.

Under hela epidemin har HUS haft kring 50 gravida coronapatienter inom avdelningsvården, och 20 på intensiven.

Outi Palomäki, biträdande överläkare på avdelningen för kvinnosjukdomar och förlossning vid Tammerfors universitetssjukhus, säger att Tammerfors ända tills den nuvarande coronavågen klarat sig bra jämfört med Helsingfors och Åbo, även om man haft ett antal gravida coronapatienter. Enligt Palomäki är tre gravida personer på universitetssjukhuset i Tammerfors på grund av covid-19.

Också vid Åbo universitetssjukhus har gravida kvinnor tagits in för vård på grund av covid-19, rapporterade Yle Uutiset i fredags. Enskilda gravida måste också få intensivvård.

I Uleåborg och i Kuopio vårdas inga gravida på sjukhus just nu.

De som hamnar på sjukhus oftast ovaccinerade

Enligt Outi Palomäki är graviditet en riskfaktor för svår covid-19 på samma sätt som till exempel diabetes eller övervikt.

Graviditet försvagar immuniteten mot alla virusinfektioner, säger Palomäki.

– Virusinfektioner är allvarliga i synnerhet i slutskedet av graviditeten.

Palomäki säger att deltavarianten enligt studier betydligt oftare leder till att gravida behöver sjukhusvård, jämfört med alfavarianten.

Enligt Palomäki är coronapatienterna vid Tammerfors universitetssjukhus i huvudsak personer som inte tagit vaccinet, och det samma gäller också gravida.

Också vid HUS är coronapatienterna ofta ovaccinerade, säger Seppo Heinonen.

Flera prematura kejsarsnitt

Både vid Tammerfors universitetssjukhus och vid HUS har man utfört prematura kejsarsnittsförlossningar på grund av svår covid-19.

Risken för att ett nyfött barn hamnar på intensiven efter födseln trefaldigas på grund av moderns coronainfektion, och risken för prematur förlossning ökar.

– Om en mamma hamnar på intensiven måste man ofta tömma livmodern, det vill säga utföra kejsarsnitt och föda barnet prematurt, säger Heinonen.

Enligt Heinonen har man vid HUS utfört många prematura förlossningar för att underlätta andningen hos en mamma med covid-19.

Artikeln uppdaterades 9.8 klockan 9.07, akuten korrigerades till intensiven.