Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo välkomnar många utbytesstudenter i höst trots coronapandemin

Uppdaterad 17.08.2021 07:41.
åbo akademi
Bildtext Arkivbild. Det är många som vill åka på utbyte till Åbo trots pandemin.

Coronapandemin har inte påverkat antalet utbytesstudenter vid Åbo Akademi i någon större utsträckning. Främst kommer utbytesstudenter från andra europeiska länder.

Inför höstterminen välkomnar Åbo Akademi cirka 160 utbytesstudenter till Åbo. Det är ungefär lika många som innan coronapandemin.

- Det är nästan lika många som under normala år. Vi har cirka 160 utbytesstudenter som kommer till Åbo Akademi i Åbo. Till Åbo Akademis campus i Vasa kommer det drygt 30 utbytesstudenter, säger Harriet Klåvus, internationell koordinator vid Åbo Akademi

De flesta utbytesstudenterna kommer från Tyskland, men flera kommer också från Frankrike och Spanien.

Vid Åbo universitet märker man av samma trend, enligt Yle Turku. I år kommer cirka 300 utbytesstudenter till Åbo universitet, som under normala år har cirka 350 utbytesstudenter.

Två par händer håller i en jordglob.
Bildtext Utbytesstudier lockar igen - både att åka utomlands och för utländska studerande att komma till Finland.

Samma sak gäller Novia, som hösten 2019 hade 29 utbytesstudenter, och inför hösttermin i år 28 stycken.

Något som däremot är utmärkande i år är att det främst är europeiska utbytesstudenter som kommit till Finland. Från andra världsdelar kommer endast några enstaka studerande till ÅA.

- Många av våra kommande utbytesstudenter kommer att ha fått båda vaccindoserna innan de anländer till Finland, eftersom de i andra länder har vaccinerat folk i raskare takt med kortare intervaller än i Finland, säger Harriet Klåvus.

Finlands coronahantering har bra rykte utomlands

En trolig bakomliggande orsak till att så många utbytesstudenter väljer att komma till Finland trots den pågående pandemin, är coronahanteringen i landet.

- Finland har haft ett väldigt gott rykte under pandemin, dels på grund av relativt låg smittspridning i förhållande till andra länder och relativt lågt antal dödsfall.

Den senaste månaden har coronaläget i landet däremot gått mot det sämre.

- Vi vet förstås inte om det kan leda till att någon avbokar sitt utbyte, men under de senaste dagarna har det inte kommit in avbokningar, säger Klåvus.

Färre studerande från Finland som åker på utbyte utomlands för tillfället

Under pandemin har många varit tvungna att inhibera eller skjuta upp sina utbytesstudier. Överlag har färre sökt om en utbytesplats under vinteransökan i jämförelse med tidigare år vid Åbo Akademi.

Också vid Novia i Åbo är det väldigt få studenter som åker på utbyte inkommande hösttermin.

- Det verkar vara så att många känner sig säkra då de kommer hit på utbyte, men våra egna studenter känner däremot inte att det är lika säkert att ta sig på utbyte utomlands, säger Isabelle Bonnett, internationell koordinator vid Novia i Åbo.

Majoriteten av Åbo Akademis studenter som planerar att åka på utbyte åker på våren.

- Då studenterna gjorde sina ansökningar i vintras, ansökte de flesta om utbytesstudier för våren 2022, inte hösten 2021, för att ta det säkra före det osäkra gällande pandemin. Men det finns nog personer som är på väg hit i slutet av augusti.

På bilden syns EU:s och Finlands flaggor.
Bildtext ÅA-studenter väljer oftast att åka på utbyte inom Europa eftersom det i nuläget känns tryggast.

Flera av de som för tillfället åker på utbyte är personer som tidigare varit tvungna att skjuta fram sitt utbyte på grund av pandemin.

Också bland Åbo Akademis studerande är de populäraste destinationerna andra europeiska länder. Inte lika många har sökt till Sydamerika, Nordamerika, Afrika och Asien.

- Om det skulle hända något under utbytet är det lättare att komma hem från ett europeiskt land och inom Erasmus finns det lagar som gör det möjligt att avbryta sitt utbyte om det blir någon svårt situation.

På grund av pandemin var det många som lät bli att göra en ansökan. Det här har gjort studenter besvikna och de har kontaktat Klåvus och frågat om det skulle finnas en möjlighet att ordna en till ansökningsomgång. Enligt Klåvus kan det eventuellt ordnas ifall det får ett godkännande vid Akademin.