Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska medieuppgifter: Navalnyj-medarbetaren Ljubov Sobol har lämnat Ryssland

Från 2021
Uppdaterad 09.08.2021 15:54.
Oppositionsaktivisten Lyubov Sobol står framför journalister i Moskva.
Bildtext Juristen och oppositionsaktivisten Ljubov Sobol sägs ha lämnat Ryssland dagarna efter att hon fick en 18 månaders dom. Bilden är tagen inför rättegångsförhandlingen den 3 augusti 2021 i Moskva.

Den ryska oppositionsaktivisten Ljubov Sobol, som är en av Aleksej Navalnyjs närmaste medarbetare, har enligt flera ryska medieuppgifter rest till Turkiet. Sobol dömdes nyligen till ett 18 månaders straff för att ha brutit mot coronareglerna. Sobol har inte kommenterat uppgifterna om att hon lämnat Ryssland.

Den ryska oppositionsaktivisten Ljubov Sobol sägs ha lämnat Ryssland. Sobol är mest känd som en av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs närmaste medarbetare.

Kreml-vänliga medier som RT och Interfax rapporterar att Lyubov Sobol på veckoslutet ska ha flytt till Turkiet, också mer oberoende kanaler som Echo Moskvy kommer med samma uppgifter.

Dom för pro-Navalnyjprotest

Oppositionsaktivisten Lyubov Sobol fick förra veckan en 18 månaders dom för att ha brutit mot coronarestriktioner. Enligt domen bröt Sobol mot coronaregler då hon uppmanade folk att delta i en demonstration till stöd för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Sobol har beskrivit domen som politiskt motiverad och hon planerar att överklaga domen.

Enligt domen får Sobol bland annat inte lämna Moskva.

Men en poliskälla säger till statliga nyhetsbyrån TASS Lyubov Sobol hade rätt att lämna Ryssland eftersom domen inte ännu vunnit laga kraft.

Kremls repression ökar

Ljubov Sobol eller hennes närmaste medarbetare har inte kommenterat uppgifterna om att hon ska ha rest utomlands, men förra veckan sade hon till oberoende kanalen Echo Moskvy (Moskvas eko) att hon inte utesluter att hon kommer lämna landet.

Kremls repression har ökat inför parlamentsvalet. De ryska myndigheterna har under sommaren fortsatt den kampanj som redan pågått i åratal att minska den politiska oppositionens rörelseutrymme.

I juli blockerades 49 webbsajter som kan kopplas till Aleksej Navalnys stiftelse som avslöjar korruption i Ryssland. Navalnyjs FBK-stiftelse har tidigare stämplats som "extremistisk".

Många av oppositionens kändaste aktörer har antingen flytt utomlands eller fängslats. Den 33-åriga juristen Ljubov Sobol hade planerat att ställa upp som kandidat i det ryska parlamentsvalet i höst.

Källor: Echo Moskvy, Meduza, Interfax, TASS