Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Rekordmånga hjortar får fällas under årets jaktsäsong – färre älgar får skjutas

Från 2021
Uppdaterad 10.08.2021 04:42.
En vitsvanshjort står på en äng. Den ser ut att titta in i kameran.
Bildtext Det finns gott om vitsvanshjortar i vårt land – så många att jaktlicenserna för hjort nu ökar markant.
Bild: Alamy / All Over Press

Finlands viltcentral har utfärdat jaktlicenserna för älg- och hjortdjur inför höstens och vinterns jakt. Närmare 78 000 vitsvanshjortar får skjutas under jaktsäsongen – det är en markant ökning om man tittar bakåt i tiden.

Älgstammarna blir mindre på många håll, vilket lett till färre jaktlicenser för älg i år jämfört med i fjol. Det handlar om en minskning på drygt fem procent för hela landets del.

Jaktlicenserna minskade mest i Lappland, Uleåborg och Kajanaland. I Nyland och Sydöstra Finland har däremot älgarna blivit fler och fler älgar får därmed fällas.

Vitsvanshjortarna blir allt fler – i år har man av den orsaken utfärdat rekordmånga jaktlicenser för vitsvanshjort.

Jaktlicenser för hösten och vintern 2021–2022

  • 41 631 älgar

  • 77 881 vitsvanshjortar

  • 507 dovhjortar

  • 18 skogsrenar

Enligt Naturresursinstitutet Luke minskade älgbeståndet med drygt 10,6 procent under den förra jaktsäsongen. Efter jakten fanns cirka 82 100 älgar i vårt land, enligt institutets uppskattning. Älgbeståndet har minskat med en fjärdedel om man jämför med hur det såg ut för fem år sedan.

Målet är att ha en vinterpopulation på 70 000–86 000 älgar i hela landet. I två tredjedelar av landskapen är älgbeståndet inom de här ramarna, men i vissa områden finns det betydligt fler älgar. Målet i dessa områden är att skära ner på älgbeståndet.

En älgtjur på en grön äng. I bakgrunden syns björkar.
Bildtext Älgarna har blivit färre i vårt land.
Bild: Dieter Hopf/imageBROKER/Shutterstock

Flera områden tampas med många vitsvanshjortar

I fjol fick man fälla cirka 47 700 älgar, 63 200 vitsvanshjortar, 339 dovhjortar och 18 skogsrenar.

Om man jämför årets jaktlicenser med dessa siffror har jaktlicenserna för dovhjort också ökat. Samma mängd skogsrenar får fällas i år som i fjol.

Den största skillnaden syns alltså i jaktlicenserna för vitsvanshjort. För två år sedan fick drygt 58 000 vitsvanshjortar fällas. Jaktlicenserna för vitsvanshjort är nästan 20 000 fler i år.

Jägare klädd i orange och kamouflerat står med hund iförd reflexväst med ryggen mot kameran i skogen.
Bildtext Jaktsäsongen för vitsvanshjort inleds i september, älgjakten börjar i oktober.
Bild: Mostphotos

Enligt Luke fanns det efter förra jaktsäsongen drygt 125 000 vitsvanshjortar i Finland. Mängden vitsvanshjortar minskade inte – trots att man fick fälla fler vitsvanshjortar under förra jaktsäsongen. Målet är att ha ett bestånd på 113 000–136 000 vitsvanshjortar.

Det finns speciellt många vitsvanshjortar i Egentliga Finland, Nyland, Satakunta och Tavastland. Man hoppas fälla speciellt många vitsvanshjortar på dessa områden.

Älgjakten inleds den 9 oktober. På somliga håll, till exempel i norra delar av landet, får man börja jaga tidigare. Säsongen tar slut den 15 januari.

Vaktjakten för vitsvanshjort inleds den 1 september (bortsett från Lappland) och avslutas den 24 september. Övriga hjortjakten inleds i hela landet den 25 september och tar slut den 15 februari.

Artikeln har uppdaterats 10.8.2021 klockan 04.42. Uppgifter om jaktsäsongen för vitsvanshjort förtydligades.