Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Långa samarbetet är över – nu ska Juuse Saros glänsa utan Pekka Rinne vid sin sida: ”Det blev känslosamt när han berättade att han ska sluta”

Från 2021
Nashvilles blåvita målvaktspar: Juuse Saros och Pekka Rinne.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/AOP

I höst väntar en ny vardag och verklighet för målvakten Juuse Saros. För första gången i NHL-karriären kommer han inte att ha Pekka Rinne som målvaktskollega och sparringpartner. Han har haft en stor inverkan på min karriär, säger Saros till Yle Urheilu.

För en dryg månad sedan valde Pekka Rinne att avsluta sin långa ishockeykarriär. Rinne tillhörde Nashville Predators i 15 år är klubbens främsta målvakt genom tiderna.

Nu är det dags för en ny finländare att ta över i målet. Juuse Saros hade redan under Rinnes aktiva karriär seglat upp som förstemålvakt men nu är det han som ska bli den självklara ryggraden i Nashville.

Finländarna hann vara klubbkamrater i sex år men nu väntar en ny vardag som kommer att kännas annorlunda medger Saros.

– Det blev känslosamt när Pekka berättade att han ska sluta. Det är vemodigt när man inte har samma bekanta spelare bredvid sig i omklädningsrummet.

– Jag har bara bra saker att säga om Pekka, han har gjort en otrolig karriär och han har haft en stor inverkan på min karriär. Jag kan inte annat än tacka för all hjälp, säger Saros till Yle Urheilu.

Juuse Saros och Pekka Rinne i Nashville.
Bildtext Saros och Rinne var klubbkamrater i sex säsonger.
Bild: All Over Press

Vill bli en ledande spelare i Nashville

Saros storspelade i grundserien förra säsongen och tog Nashville till slutspel, men i den första omgången tog det sedan stopp mot Carolina.

– Jag fick en bra känsla efter förra säsongen, jag klarade av att ta nästa steg i min karriär. Nu vill jag hålla den här nivån och utvecklas ytterligare. Framöver vill jag också bli en ledande spelare i laget, säger Saros som ännu inte har något nytt kontrakt med Nashville.

Pekka Rinne är inte den enda viktiga pjäsen som lämnat Nashville efter förra säsongen. Laget har också tappat bland annat Erik Haula (Boston), Viktor Arvidsson (Los Angeles), Calle Järnkrok (Seattle) och Ryan Ellis (Philadelphia).

– Det är tråkigt när goda vänner lämnar men det hör till. Vi vet att det kan hända saker snabbt i den här ligan. Nu ser det ut som att vi kommer att ha ett ungt och hungrigt lag och det är inte dåligt, säger Saros.

Juuse Saros vinkar till publiken.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire

Förstemålvakt i OS?

En ny stark säsong av Saros kan göra honom till förstemålvakt i Lejonen när det vankas OS i februari.

Förra veckan var Saros inbjuden till Lejonens sommarträff tillsammans med sju andra målvakter: Ville Husso, Joonas Korpisalo, Mikko Koskinen, Kaapo Kähkönen, Kevin Lankinen, Antti Raanta och Tuukka Rask.

– Förhoppningsvis får jag vara med i laget ända tills OS börjar. OS har alltid varit en dröm för mig och det är bra för Finland att konkurrensen är stor.

– Finland kommer att ha ett riktigt starkt lag men så blir det även för de andra länderna. Nivån har blivit bättre på alla områden och därför skulle den här turneringen vara en stor upplevelse, säger Saros.

Diskussion om artikeln