Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Totalt 9 500 åskådare tryggade ett lyckligt avslut för Pan-äventyret vid Raseborgs sommarteater

Från 2021
Uppdaterad 09.08.2021 16:23.
Bild av en skådespelare utklädd till pirat på scenen.
Bildtext Peter Pan-äventyret är lyckligt i mål. Ovissheten med coronaläget gjorde att spelsäsongen kantades av en rädsla av att eventuellt vara tvungen att avbryta under pågående spelsäsong.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Vid Raseborgs sommarteater är alla nöjda med att Peter Pan- äventyret äntligen är i mål. Ekonomiskt blev det inget pangår men heller ingen förlust, och nu kan man blicka mot nästa sommar med tillförsikt.

Premiären för familjemusikalen Peter Pan ägde rum den 1 juli och den sista föreställningen gavs i söndags den 8 augusti. Sammanlagt blev det 20 föreställningar. 

– Vi har haft drygt 9 500 besökare sammanlagt. Vi hade inte satt något mål för biljettförsäljningen eftersom vi en månad innan premiär inte ens visste hur många personer vi fick ha i publiken, säger marknadsföringsansvariga Mona Salama med hänvisning till de olika restriktioner som funnit på grund av coronaepidemin.

I praktiken har man under hela spelsäsongen sålt varannan plats på läktaren.

– Det var ganska jämt mellan 400 och 550 åskådare per föreställning, säger Mona Salama.

Den totala kapaciteten är 1 100 platser.

En bild av Raseborgs Sommarteaters scen med skådespelare.
Bildtext Äntligen på scen efter många repetitioner. Efter många om och men fick Peter Pan äntligen spelas för publik under sommaren 2021.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Budgeten plus-minus-noll

Verksamhetsledare Charlotta Eriksson säger sig vara nöjd med årets resultat.

– Vi hade ju budgeterat enligt att vi inte kan ta in fulla läktare, så det går nog plus-minus-noll för oss. Vi borde åtminstone inte göra något hemskt stort minus, säger Charlotta Eriksson lättad.

Eriksson erkänner att spelsäsongen kantades av en rädsla av att eventuellt vara tvungen att avbryta på grund av coronaläget.

– Visst har både jag och styrelsen haft en oro över hur de ska gå, om vi kommer att kunna spela till slut. Och det var nog en lättnad när sista föreställningen var avklarad i går, säger Eriksson.

– Det värsta tänkbara hade varit att bryta efter att allt redan kommit i gång och alla utgifter som realiserats samtidigt som inkomsterna hade fallit bort, konkretiserar Eriksson hur mardrömmen hade sett ut.

Musikal med utomhuspremiär nästa säsong

I ekonomiska termer betyder det att Raseborgs sommarteater nästa år kommer att kunna starta på ny kula utan minustecken i budgeten.

– Vi har planerna för nästa år ganska långt klara, kanske så där till 95 procent. Det blir en stor musikal som har sin utomhuspremiär i Finland, säger Eriksson och lovar mera information inom de närmaste veckorna.

Peter Pan gillades av barnen

Peter Pan, den klassiska berättelsen om barnet som inte ville växa upp, skulle egentligen spelas på Raseborgs sommarteater redan år 2020. I april 2020 kom beskedet om att pjäsen skjuts fram ett år på grund av coronapandemin.

Nu är alla mycket nöjda med den slutliga produktionen.

– Vi är nog absolut nöjda med hela produktionen. All den feedback vi har fått av media och publiken, i synnerhet barnen har varit bra. Barnens åsikter väger ju mest och man ser direkt om de gillar det de ser, säger Mona Salama.

– Vi hade ju även en enorm tur med vädret. Man kan säkert till och med räkna de regndroppar som kommit under föreställningarna.

– Det var en omtumlande och och känslosam sista föreställning med en massa talangfulla och duktiga unga och även vuxna skådespelare. Det känns så himla bra, säger Mona Salama.

Artikeln uppdaterades klockan16.23 med informationen om att det totala antalet platser är 1 100, inte 1 500.

Diskussion om artikeln