Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Öl av kiss, kött av människoceller och middag av alger – framtidens mat är här, är du redo?

Från 2021
kuvituskuva kanasta ja kalasta
Bildtext I serien Kan man äta det här – åker forskaren Lauri Reuter och kocken Henri Alén jorden runt och testar vad allt man kan göra mat av. Det här quizet belyser framtidens mat ur fem olika synvinklar.
Bild: Mikko Lehtola/Yle

Odlat kött, genmodifierade djur, "bloddrypande" vegobiffar och öl av urin. Så kan vår livsmedelsproduktion se ut i framtiden. I det här faktapaketet har vi samlat fem olika quiz om omvälvande förändringar i vår matkultur. Blev du nyfiken? Testa något av quizen – eller varför inte alla fem? Lycka till!

Hela quizet är en översättning av Yle Oppiminens Missä maassa syödään eniten lihaa? Miten kasvispihvin saa vuotamaan "verta"?

Quiz 1: Kött

I vilket land äter man mest kött? Hur får man en vegetarisk biff att blöda?

Kaksi vegaanista hampurilaista.
Bild: Mileda Vigerova / Unsplash

Quiz 2: Fisk

Kan en etisk konsument äta tonfisk? Har sushin alltid innehållit lax?

En bit rullad maki-sushi mellan två matpinnar med flera sushibitar i bakgrunden.

Quiz 3: Kyckling

Hur mycket väger en broiler? Vad är en kutikula?

Kokonainen paistettu broileri pöydällä.
Bild: Pixabay

Quiz 4: Insekter

Hur mycket ätbara småkryp finns det i vår värld och hur många människor äter insekter?

Lautasella pizza ja sitä syöviä hyöntesiä, ihmisen kädet lautasen vierellä.
Bild: Petri Krook / Yle

Quiz 5: Vatten och odling

Är kiss drickbart? Kan man laga mat av luft?

Ölstop.
Bild: Yle/ Jyri Lyytikkä

Kolla också serien Kan man äta det här?

Henri Alén är gourmetkock och älskar mat, Lauri Reuter är forskare och teknologinörd och älskar nya uppfinningar. I den här serien testar Henri och Lauri odlat kött, genmodifierade djur, "bloddrypande" vegobiffar och öl av urin. Serien har svensk textning.

Kan man äta det här? - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln