Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Öl av kiss, kött av människoceller och middag av alger – framtidens mat är här, är du redo?

kuvituskuva kanasta ja kalasta
Bildtext I serien Kan man äta det här - åker forskaren Lauri Reuter och kocken Henri Ahlén jorden runt och testar vad allt man kan göra mat av. Det här quizet belyser framtidens mat ur fem olika synvinklar.

Odlat kött, genmodifierade djur, "bloddrypande" vegobiffar och öl av urin. Så kan vår livsmedelsproduktion se ut i framtiden. I det här faktapaketet har vi samlat fem olika quiz om omvälvande förändringar i vår matkultur. Blev du nyfiken? Testa något av quizen - eller varför inte alla fem? Lycka till!

Hela quizet är en översättning av Yle Oppiminens Missä maassa syödään eniten lihaa? Miten kasvispihvin saa vuotamaan "verta"?

Quiz 1: Kött

I vilket land äter man mest kött? Hur får man en vegetarisk biff att blöda?

Kaksi vegaanista hampurilaista.

Quiz 2: Fisk

Kan en etisk konsument äta tonfisk? Har sushin alltid innehållit lax?

En bit rullad maki-sushi mellan två matpinnar med flera sushibitar i bakgrunden.

Quiz 3: Kyckling

Hur mycket väger en broiler? Vad är en kutikula?

Kokonainen paistettu broileri pöydällä.

Quiz 4: Insekter

Hur mycket ätbara småkryp finns det i vår värld och hur många människor äter insekter?

Lautasella pizza ja sitä syöviä hyöntesiä, ihmisen kädet lautasen vierellä.

Quiz 5: Vatten och odling

Är kiss drickbart? Kan man laga mat av luft?

Ölstop.

Kolla också serien Kan man äta det här?

Henri Alén är gourmetkock och älskar mat, Lauri Reuter är forskare och teknologinörd och älskar nya uppfinningar. I den här serien testar Henri och Lauri odlat kött, genmodifierade djur, "bloddrypande" vegobiffar och öl av urin. Serien har svensk textning.