Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Anni Sinnemäki ser fram emot fyra år till som biträdande borgmästare: "Jag jobbar med kärlek för min stad, varje dag"

Från 2021
En kvinna med axellångt mörkt hår står lutad mot ett träd. Hon har på sig en blå och vit-prickig klänning, och ser in i kameran och ler.
Bildtext Anni Sinnemäki har tillbringat mycket tid både under barndomen, ungdomen och vuxenåren på Sveaborg.
Bild: Yle/Alexander Beijar

Att välja Sveaborgsfärjan och själva ön som intervjuplats var en självklarhet för biträdande borgmästare Anni Sinnemäki (Gröna). Sveaborg med sin historiska fästning har alltid spelat en viktig roll i hennes liv.

Då hon var liten åkte hon hit med familjen, senare i ungdomen med sina vänner och det var också här hon hade sitt första sommarjobb med att städa stränder.

– Att komma hit ger nya perspektiv varje gång. Det är vardagligt för mig, men samtidigt är det en vacker plats, berättar Sinnemäki som njuter av båtturen till ön.

Överlag är skärgården viktig för Sinnemäki och hon är glad över att staden öppnat upp skärgården alltmer för stadsborna.

– Som barn besökte jag förutom Sveaborg också ofta Rönnholmen och Blåbärslandet. Högholmen var förstås också en viktig plats. 

Jag är en passionerad helsingforsare som jobbar med stor kärlek för min stad.

― Anni Sinnemäki, De Gröna

– Vi har funderat mycket på hur man kan göra skärgården mer nåbar för stadsborna på ett hållbart sätt, säger Sinnemäki som tror att de nya holmarna som öppnats för publiken kan glädja många under de kommande åren.

Anni Sinnemäki blev bekant för den breda publiken på 1990-talet då hon skrev låttexter till det populära bandet Ultra Bra. I politiken har hon figurerat sedan 1999 då hon kom in i riksdagen som De Grönas kandidat. 

Sedan år 2017 har hon arbetat som biträdande borgmästare för stadsplaneringen i Helsingfors och valdes nu till samma post efter kommunalvalet i år.

– Jag är en passionerad helsingforsare som jobbar med stor kärlek för min stad, säger Sinnemäki som har bott i Helsingfors i hela sitt liv.

Anni Sinnemäki blev mamma redan som 16-åring och hon berättar stolt om hur hennes dotter ska studera juridik på University of Michigan. Det yngre barnet, sonen, börjar nu i tredje klass.

Sinnemäki berättar att hon är en utpräglad familjemänniska, familjen och släkten är mycket viktig för henne. Dessutom är hon en storkonsument av kultur, just nu är det närmast läsning hon njuter av.

Långköraren Ode en av de viktigaste händelserna under första perioden som biträdande borgmästare

Det är också inom kulturen hon känner sig mest nöjd, när det kommer till vad hon lyckats åstadkomma under sin långa politiska karriär.

– Öppnandet av centrumbiblioteket Ode var mycket känslofyllt för mig. Hela projektet, från planering till förverkligande av byggnaden, har fastnat i minnet.

En man går ut genom dörren till centrumbiblioteket Ode.
Bildtext Sinnemäki är speciellt stolt över att Helsingfors centrumbibliotek Ode togs så väl emot av stadsborna. Arkivbild.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Sinnemäki minns hur det var många som motsatte sig byggandet av det nya biblioteket i början. Själv satt hon i kultur- och biblioteksnämnden just då. Nu hyllar hon den tidigare biblioteksdirektören Maija Berndtson som medvetet byggde upp projektet så att det skulle bli mer acceptabelt. Berndtson lyckades få allt fler engagerade i byggandet av biblioteket.

– När Ode var färdigt blev det snabbt älskat av stadsborna och många kan inte längre tänka sig ett Helsingfors utan biblioteket.

"Nya människor ger ny energi"

Nu med de fyra första åren som biträdande borgmästare bakom sig ser Anni Sinnemäki framemot att fortsätta jobbet, men nu med ny ledning.

Jan Vapaavuori ställde inte upp för återval i kommunalvalet och hans plats som borgmästare i Helsingfors har nu tagits över av Juhana Vartiainen. Samma parti men en annan person, hur känns det?

– Det är alltid bra att börja något nytt, nya människor ger ny energi. Personen betyder mer än partiet hen representerar, säger Sinnemäki.

Juhana Vartianen, Anni Sinnemäki, Nasima Razmyar står i en sal
Bildtext Juhana Vartiainen axlar ansvaret som borgmästare efter partikamraten Jan Vapaavuori.
Bild: Lehtikuva

I media har det talats mycket om det haltande samarbetet mellan Jan Vapaavuori och de biträdande borgmästarna under den föregående fullmäktigeperioden.

– Det är sant att kommunikationen ibland har varit ganska kall. Jan Vapaavuori är en stark person, så det var kanske inte så överraskande att det var som det var. Men som helhet skulle jag ändå säga att vi nådde många bra saker tillsammans. 

Överlag är Anni Sinnemäki nöjd över borgmästarmodellen som togs i bruk i staden för fyra år sedan. Hon tycker att modellen bättre passar in i en modern tid och att den också har möjliggjort att man snabbare kan åstadkomma förändringar och fatta snabbare beslut.

Hon tycker också att borgmästarmodellen är tydligare och mer demokratisk.

– Då folk röstar i valet vet de också vilka kandidater som ställer upp i borgmästarvalet. Stadsbornas röst väger mer än i det förra systemet.

”Ifall det är något jag har lärt mig, så är det att fyra år är en mycket kort period”

Just nu står det klart att kolkraftverket på Hanaholmen i Helsingfors kommer köras ner på våren 2023, och under år 2024 ska den så kallade Spårjokern stå klar. Men biträdande borgmästare Sinnemäki vill helst inte spekulera mer kring hur Helsingfors ser ut då vi går till kommunalval nästa gång år 2025.

– Då det kommer till stadsplanering har jag lärt mig att tänka fram till åren 2040 eller 2050. År 2025 känns ganska nära, förklarar Sinnemäki skrattande.

De mer kortsiktiga planerna och visionerna över hur staden ser ut om fyra år handlar föga överraskande om coronapandemin och hur staden under de kommande åren kan jobba för att komma vidare från den här svåra tiden.

– Då jag tänker framåt till år 2025 så hoppas jag att vi inte bara tagit oss ur pandemin, utan också alla de följder som pandemin fört och för med sig för invånarna. Jag hoppas att vi då har tagit oss ur pandemin på ett mänskligt sätt.

Speciellt fäster Sinnemäki fokus vid barn och unga som i värsta fall har gått miste om både sociala kontakter och sociala sammanhang, till exempel hobbyer.

– Jag hoppas Helsingfors kan komma ur pandemin på ett jämställt vis, så att de som haft det tyngst under pandemin också får hjälp då allt är över.

Helsingfors fotograferat från vattnet. På bilden syns Salutorget med de orangea försäljningstälten, svenska ambassaden, stadshuset i Helsingfors, och i bakgrunden Helsingfors domkyrka.
Bildtext Anni Sinnemäki är en inbiten stadsbo, som älskar att jobba för stadens bästa. Under de kommande åren vill Sinnemäki se till att locka fler helsingforsare till havet.
Bild: Alexander Beijar / Yle

Men, det ryms så klart också lite funderingar kring stadsmiljön och stadsplaneringen inom de kommande fyra åren.

– Jag ser fram emot att fortsätta jobba kring stränder och havet i Helsingfors, fundera på hur invånarna når havet och hur man kan göra skärgården lockande för helsingforsarna, konstaterar Sinnemäki och fortsätter.

– Och sen skulle det vara fint ifall vi 2025 skulle ha kommit igång med byggandet av det nya arkitektur- och designmuseet, så att det sen kunde stå klart under följande mandatperiod.

Diskussion om artikeln