Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Antalet jaktlicenser på vitsvanshjort ökar med cirka 20 procent i Västnyland i år

Från 2021
En vitsvanshjort mitt på en äng med vita blommor.
Bildtext I Västnyland får 4 898 vitsvanshjortar fällas, det är en ökning på 20 procent jämför med fjolåret.
Bild: Kimmo Ohtonen / Yle

För två år sedan fick drygt 58 000 vitsvanshjortar fällas i Finland, i år är jaktlicenserna för vitsvanshjort nästan 20 000 fler. I Västnyland får 4 898 vitsvanshjortar fällas, det är en ökning på 20 procent jämför med fjolåret.

Under den kommande hösten är målet att genom kraftig jakt minska vitsvanshjortstammen på områden med den tätaste förekomsten.

Hjortstammen är kraftigt koncentrerad till Egentliga Finland, Satakunta, Nyland samt Södra och Norra Tavastland.

Antalet beviljade jaktlicenser som Finlands viltcentral har utfärdat för vitsvanshjort för den kommande jaktsäsongen är cirka en fjärdedel större än i fjol och samtidigt större än någonsin tidigare.

4 898 vitsvanshjortar får fällas i Västnyland

I Västnyland uppgår antalet jaktlicenser på vitsvanshjort till 4 898. Det är en ökning på cirka 20 procent jämfört med fjolåret.

– I år har vi försökt höja på licensantalet lite. Vi har strävat efter att licenserna inte ska ta slut, antalet licenser ska inte vara den begränsande faktorn, betonar Tomas Randström, som är verksamhetsledare vid Västra Nylands jaktvårdsförening.

– Med det menar jag att man inte ska behöva sluta jaga tidigare för att licenserna tagit slut. Det är bättre att ha en buffert på minst 20 procent, anser Randström.

Tomas Randström är verksamhetsledare för Västra Nylands jaktvårdsförening.
Bildtext Tomas Randström tror att antalet hjortlicenser är tillräckligt stort i Västnyland. Jaktsäsongen för vitsvanshjort inleds i hela landet den 25 september och tar slut den 15 februari.
Bild: Yle/Anna Savonius

I fjol fanns det i Västnyland sammanlagt 4 143 jaktlicenser för vitsvanshjort, i år finns det 4 898 st licenser. Det betyder en ökning på 755 licenser. En licens får användas till 1 vuxen eller 2 kalvar.
I fjol sköts 4 586 vitsvanshjortar, vilket motsvarar 82 procent av de beviljade licenserna.

Minskning av vitsvanshjort?

Randström har själv fört en krockstatistik över perioden 1.1–1.8 och jämfört med fjolåret visar statistiken att antalet krockar med vitsvanshjortar i Västnyland har minskat med 30 procent.

– Som jag ser det tyder det på att vitsvanshjorten eventuellt har minskat lite i Västnyland, säger Randström.

Jaktsäsongen för vitsvanshjort inleds i hela landet den 25 september och tar slut den 15 februari.

I hela Nyland har 14 019 licenser beviljats för vitsvanshjort i år jämfört med 10 854 i fjol.

En minskning på antalet älglicenser

Mängden jaktlicenser på älg har i sin tur minskat aningen i Västnyland. Sammanlagt får 421 älgar fällas under älgjakten som inleds den 9 oktober. Säsongen tar slut den 15 januari.

– Jag skulle uppskatta att det är en minskning på cirka tio procent i Västnyland, säger Tomas Randström.

År 2020 var antalet älglicenser 471 stycken, i år uppgår antalet licenser till 421 stycken. I fjol sköts i Västnyland sammanlagt 390 älgar, vilket motsvarar 60 procent av de beviljade licenserna.

– På alla möten jag varit har man tyckt att älgstammen har minskat en aning. Men samtidigt känns det som om den klumpat ihop sig, på en del områden finns det bra med älg och på vissa områden finns det lite, säger Tomas Randström.

Flera dovhjortar får fällas i regionen

I Västnyland får det fällas 157 dovhjortar, vilket betyder en ökning av licenserna med cirka 30 procent jämför med föregående år. Då var antalet licenser 118 stycken.

– Det är ganska lika som förut, en lite ökning, konstaterar verksamhetsledare Tomas Randström vid Västra Nylands jaktvårdsförening
I fjol sköts 81 dovhjortar, vilket motsvarar 55 procent av licenserna.

Diskussion om artikeln