Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Estniska poeten Jaan Kaplinski är död

Från 2021
Jaan Kaplinski.
Bildtext Författaren Jaan Kaplinski blev 80 år gammal.
Bild: Sutton Hibbert / AOP

Den estniska poeten, författaren och översättaren Jaan Kaplinski är död. Han avled efter en längre kamp mot den neurodegenerativa sjukdomen ALS.

Kaplinski föddes 1941 i Tartu i Estland som son till en polsk far och en estnisk mor.

Han blev känd för finländarna 1984 då en av hans poesisamlingar översattes, och ett dussintal av hans verk finns sedan dess tillgängliga på finska. En samling med ett stort urval av hans poesi under sex decennier är tänkt att släppas senare i höst i år.

Kaplinski var verksam inte bara på estniska utan även på engelska, finska och ryska, och behärskade även franska, och spanska som han använde för att översätta verk till estniska.

Hans verk finns också översatta till svenska, och han lärde sig även att tala språket. Han översatte den svenska poeten Tomas Tranströmers texter till estniska och skrev även för svensk dagpress på 1990-talet.

Han var nominerad till nobelpriset vid ett flertal tillfällen, och vann flera större estniska litteraturpris under sin karriär.

Utöver sin karriär inom det litterära fältet var Kaplinski också verksam i det estniska parlamentet mellan 1992 och 1995. Han var också aktiv under Sovjettiden som en röst mot ockupationen.

Han fick också en asteroid döpt efter sig - asteroid 29528 Kaplinski. Den befinner sig i asteroidbältet mellan planeterna Mars och Jupiter.

Jaan Kaplinski blev 80 år gammal.

Diskussion om artikeln